Izaslanstvo Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora boravi u službenom posjetu Ankari

ANKARA – U službenom posjetu Ankari, na poziv predsjednika Odbora za harmonizaciju s Europskom unijom Velike nacionalne skupštine Turske Mehmeta Kasıma Gülpınara boravi delegacija Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Odbora Domagojem Hajdukovićem i potpredsjednikom Odbora Darkom Sobotom te članovima Marijanom Balić i Davorom Ivom Štierom.

Osim s domaćinom, izaslanstvo se sastalo i s potpredsjednikom Velike nacionalne skupštine Turske Süreyyaem Sadijem Bilgiçem, predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Akifom Çağatayem Kılıçem, te s voditeljem Delegacije Europske unije u Turskoj Nikolausom Meyer-Landrutom. Sa svim sugovornicima s turske strane potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski odnosi između Hrvatske i Turske.

Domagoj Hajduković zahvalio je domaćinu na pomoći koju je Turska pružila Hrvatskoj nakon potresa na Banovini, dok je Mehmet Kasım Gülpınar zahvalio Hrvatskoj na kanaderu upućenom u pomoć Turskoj tijekom srpanjskih šumskih požara. Obostrano je izraženo zadovoljstvo ponovnim pokretanjem međuparlamentarne razmjene posjeta nakon zastoja uzrokovanog pandemijom novog koronavirusa.

Govoreći o odnosima Europske unije i Turske sugovornici su se na sastancima složili kako je nastavak eurointegracijskog puta Turske u najboljem interesu kako Turske tako i Europske unije. Saborsko izaslanstvo se založilo za politiku proširenja temeljenu na zaslugama i transparentnosti u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU-u, a sugovornici su se složili kako bi prvi koraci na putu ponovnog pokretanja turskog pretpristupnog procesa trebali biti osuvremenjavanje carinske unije i liberalizacija viznog režima.

Izaslanstvo Odbora za europske poslove nastavit će posjet Ankari sastancima s Pododborom za migracije Velike nacionalne skupštine Turske, Međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Turske i Hrvatske te sa zamjenikom ministra vanjskih poslova zaduženim za europske poslove.

izvor: sabor.hr