Konferencija za medije čelnika ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije

KOPRIVNICA – Konferenciju za medije na temu lokalnih i nacionalnih aktualnosti održali su u ponedjeljak, 15. studenog 2021. godine, čelnici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije; predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Darko Sobota, potpredsjednici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak i Franjo Poljak te predsjednik GO HDZ-a Koprivnica Ratimir Ljubić.

Uvodno se predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota osvrnuo na tijek unutarstranačkih izbora koji još uvijek traju:

– Do sada smo izabrali predsjednike općinskih i gradskih organizacija te županijske, kao i potpredsjednike. Ovih dana završene su izborne skupštine za članove i članice općinskih i gradskih odbora te nam još preostaje izborna skupština na kojoj ćemo birati članove Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije. Već ste upoznati da se na razini Županijske organizacije nije promijenilo čelništvo. Članovi i članice HDZ-a iskazali su potporu ovoj ekipi koja je i u proteklih godinu dana vodila organizaciju. Predsjednik i dalje ostajem ja, a izabrani potpredsjednici su Stjepan Milinković, Damir Felak, Vlado Bakšaj i Franjo Poljak. Na konstituirajućoj sjednici Županijskog odbora još ćemo izabrati političkog tajnika i rizničara, a za to ćemo predložiti dosadašnje Sinišu Pavlovića i Mirka Peroka. Na izbornoj skupštini biramo 37 članova i članica Županijskog odbora. Županijski odbor HDZ-a Koprivničko-križevačke županije jedan je od većih odbora u stranačkom sustavu i cilj nam je u odboru imati zastupljenu cijelu Koprivničko-križevačku županiju, da svaki kraj ima svog predstavnika. Zbog epidemiološke situacije, nećemo imati izbornu skupštinu kao što je to bio običaj, već će se izborna skupština koju ćemo imati u subotu, 4. prosinca 2021. godini, održati neposredno, odnosno izaslanici će birati, listićima, članove i članice Županijskog odbora. U svakoj općini i gradu HDZ ima organizaciju s izabranim čelnicima i moram naglasiti kako u osam naših organizacija imamo nove čelnike, nove predsjednike i potpredsjednike te smo krenuli u određeno i pomlađivanje stranke. Vremena imamo dovoljno, pred nama su tri godine bez izbora i za to vrijeme ćemo se pripremati i raditi u stranci kako bismo spremniji dočekali izborne cikluse od kojih nam prvi dolaze 2024. godine s izborima za zastupnike u EU parlamentu, pa potom i parlamentarne izbore, rekao je Sobota.

Potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak još je jednom podsjetio na nacionalne uspjehe u posljednjih nekoliko dana, uspjehe ove Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem:

– Agencija Fitch Hrvatskoj je dala najbolji rejting u povijesti što i gospodarstvu u Koprivničko-križevačkoj županiji daje mogućnost još povoljnijeg zaduživanja. Imamo treći najbolji rast među članicama Europske unije i ako bude rast BDP-a prema procjenama naše Vlade, dosegnut ćemo razinu iz 20219. godine, prije koronavirusa. Tome je doprinijela i turistička sezona, ali i industrijska proizvodnja i potrošnja građana. Svega toga ne bi bilo da naša Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem nije vukla dobre poteze u korona krizi, koliko god to neki pokušali umanjiti i omalovažavati. I u Koprivničko-križevačkoj se županiji puno radi i sami ste svjedoci brojnih radova. Tu je izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-Koprivnica-Mađarska granica, projekt koji je vrijedan više od tri milijarde kuna, radi se na tri aglomeracije Koprivnica, Križevci i Đurđevac, ukupne vrijednosti veće od 1,1 milijarde kuna, a tu je i Centar kompetentnosti kojima se rekonstruiraju i dograđuju Obrtnička škola Koprivnica te Strukovna škola Đurđevca, vrijedni 70 milijuna kuna. Planova ima još i uskoro će krenuti još projekata u Koprivničko-križevačkoj županiji. I ovo pobrojano na primjeru Koprivničko-križevačke županije doprinijelo je dobrim ekonomskim pokazateljima i rastu i usprkos COVID-u, za koji vidimo kako sigurno nije karijes kako neki tvrde. Svi ovi radovi koji su u tijeku, kao i oni koji nam predstoje u kombinaciji s ovim dobrim pokazateljima i svemu onome što naša Vlada radi, vjerujem da će rezultirati još većim brojem zaposlenih i većim plaćama u našoj županiji, istaknuo je Felak.

Na aktualnu situaciju vezanu uz situaciju s koronavirusom, svakodnevnoj borbi te cijepljenje, osvrnuo se predsjednik GO HDZ-a Koprivnica Ratimir Ljubić, ujedno i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite:

– Vidite i sami ste svjedoci kako je situacija s koronavirusom i dalje iznimno ozbiljna i ponovno se moramo podsjetiti na provođenje već dobro poznatih epidemioloških mjera: dezinfekcija, razmak i nošenje maski. Cijepljenje je jedan od najboljih načina zaštite od koronavirusa. Da, i cijepljeni se mogu zaraziti, no važno je ovdje još jednom naglasiti kako cjepivo štiti od najtežih oblika bolesti zbog koji se opterećuju bolnice. Cjepiva ima i dostupno je svima stoga pozivam sve koji se još nisu cijepili, da to svakako učine. Upoznati ste i već smo najavili kako će se ovog tjedan održati punktovi za cijepljenje u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu i cijepite se! Podsjetit ću samo kako smo na tjednoj bazi u Koprivničko-križevačkoj županiji prešli brojku od tisuću zaraženih, a to prati i porast broja hospitaliziranih, kao i onih na respiratoru. Nakon punktova za cijepljenje ovog tjedna u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, s organizacijom punktova ići će se i po našim općinama, kako bi se svi oni koji ne mogu doći do gradova mogli također cijepiti. Trenutno smo u Koprivničko-križevačkoj županiji na 53% procijepljenosti populacije starije od 18 godina i želja nam je da se postotak digne do 80% kako bi se moglo normalno funkcionirati, rekao je Ljubić.

Izrečene tvrdnje potkrijepio je potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Franjo Poljak, ujedno i dugogodišnji načelnik Općine Sveti Petar Orehovec, male potkalničke općine u kojoj je puno toga realizirano na dobrobit stanovnika, upravo zahvaljujući brojnim europskim i nacionalnim novcima:

– Kao načelnik jedne male, skromne općine, mogu reći da smo, usprkos svim nedaćama u posljednje godinu-dvije, od kako nas je zadesila epidemija koronavirusa te potresi, a zahvaljujući upravo dobrom radu naše Vlade, učinili brojne pozitivne pomake u gospodarskim pokazateljima koji bi, da nas nije sve to zadesilo, producirali puno veći optimizam. Moram napomenuti kako su u Općini zahvaljujući europskim sredstvima realizirani brojni projekti kojima razvijamo naš kraj. Upravo zahvaljujući radu ministarstava i Vlade dinamiziralo se povlačenje europskih sredstva koja su nama u ovakvim općinama iznimno važna za razvoj infrastrukture. Mi smo u Općini Sveti Petar Orehovec u posljednje dvije godine pokrenuli investicijski ciklus veći od 50 milijuna kuna i bez tih sredstava ne bismo mogli izgraditi ni vrtiće ni sportsku dvoranu ni vodoopskrbni sustav. Zahvaljujući tome, podiže se kvaliteta života, istaknuo je Poljak.