D. SOBOTA ZA PODRAVSKI LIST: Općine se neće ukidati, a sjedište sveučilišta Sjever ostaje u Koprivnici

KOPRIVNICA – Nakon konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, u srijedu, 22. srpnja 2020. godine, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota dao je intervju Podravskom listu, koji je objavljen u izdanju od 27. srpnja 2020. godine te na portalu podravski.hr. U nastavku donosimo intervju u cijelosti!

 

Nakon 11 godina na mjestu zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije,  Darko Sobota (HDZ), predsjednik županijskog HDZ-a, prošli tjedan prisegnuo je za svoj prvi mandat zastupnika u Hrvatskom saboru. Uz koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića (SDP), on je jedini zastupnik iz Podravine i Prigorja, ali jedini iz kvote vladajuće koalicije. To čini veliku odgovornost, ali i očekivanja žitelja našeg kraja…

PL: Dosad ste već dvaput birani u Sabor, ali ste ostali na dužnosti zamjenika župana. Kako to da ste se ovaj put odlučili za saborske klupe?

Od 2009. godine obnašao sam dužnost zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije i moram još jednom istaknuti kako je upravo naša županija jedina županija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u kojoj Hrvatska demokratska zajednica obnaša vlast. Zbog toga i zbog nespojivih dužnosti te svega što je bilo pokrenuto i planirano napraviti za dobrobit svih stanovnika Koprivničko-križevačke županije, odlučio sam, a u tome su me podržale i stranačke kolegice i kolege, ostati na dužnosti zamjenika župana. Puno se toga dogodilo u tih 11 godina, no ne žalim ni za čim. Istina, ima još puno prostora, no moj rad za Koprivničko-križevačku županiju i naše stanovnike sada se seli u Hrvatski sabor.

PL: Kako vam izgledaju prvi dani u Saboru?  Što je sa saborskim odborima, imate li tu neke želje ili afinitete?

PL: Vi i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić jedini ste saborski zastupnici iz naše županije. Možete li vas dvojica u interesu županije surađivati u Saboru, bez obzira na stranačku pripadnost?

Kad su u pitanju interesi Koprivničko-križevačke županije, svakog našeg grada i općine, trebalo bi raditi bez obzira na boje koje branimo i zastupamo. No, s druge strane, i u tome svemu treba biti realan i shvatiti situaciju koja je, a posebice sada. Ne vidim prepreku suradnje kolege Jakšića i mene osobno ako će prijedlozi i ideje biti u skladu s onime što zastupa aktualna Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem i onime što je za boljitak ovoga kraja.

PL: Lokalna javnost od vas očekuje, kao pripadnika vladajuće većine, da Podravinu i Prigorje što češće stavljate na dnevni red kada se govori o realizaciji projekata. Osjećate li taj pritisak?  

Pritisak političar osjeća uvijek, bez obzira na dužnost koju obnaša. Naravno da se taj pritisak osjeti još više kad postanete zastupnik u Hrvatskom saboru. Što je i normalno jer javnost, kad uđete u Hrvatski sabor, ima percepciju kako ste vi blizu Vlade i novca i imate određenu, recimo to tako, moć u rukama i smatra se kako se stvari, posebice neke o kojima se dugo godina govori, mogu riješiti „preko noći“. No to nije tako, jer potrebno je puno razgovora, kucanja na vrata, pa su onda tu i određene zakonske i druge procedure i jednostavno se ponekad stvari malo i oduže. Da, sad sam zastupnik u Hrvatskom saboru, mjesto rada mi je u Zagrebu i posvećen sam od protekle srijede samo radu u Hrvatskom saboru pa vjerujem da će sad biti puno lakše provesti određene i poznate, ali isto tako i one nepoznate projekte, a bitne za svaku općinu i grad u Koprivničko-križevačkoj županiji.

PL: Neki zastupnici u Saboru nisu vidjeli dalje od table svog sela ili grada. Imate li, osim brze ceste, kakve konkretne prioritete i projekte iz nekih gradova ili općina za koje ćete kao saborski zastupnik lobirati u Vladi i Saboru?

Brza cesta više i nije toliko projekt koji se treba „gurati“. Naime, čeka nas odabir izvođača radova za nastavak brze ceste DC10 Križevci – Kloštar Vojakovački i vjerujem kako ćemo ubrzo biti upoznati i s time, a potom da će krenuti i radovi. Hrvatske ceste nastavljaju s tim projektom i dalje tako da vjerujem da će i ta priča biti ostvarena na konačnu radost svih nas. Naše općine i gradovi imaju brojne planove i potrebe, treba vidjeti gdje je tko i što je uistinu potrebno pa potom krenuti razgovarati i raditi na njihovu provođenju. Moram podsjetiti kako se na području Koprivničko-križevačke županije trebaju realizirati i tri velika projekta aglomeracija, i to za područje Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Treba vidjeti gdje smo sada s time jer su ukupno ti projekti vrijedni više od milijarde kuna. Malo su stvari stale zbog korona-krize, no ja se i ovim putem stavljam svim našim načelnicima i načelnicama te gradonačelnicima na raspolaganje, bez ikakve zadrške. Morate znati kako je svaki projekt naših općina i gradova važan za njih, bez obzira na vrijednost i opseg i svima se treba jednako pristupiti, vidjeti gdje možda što zapelo i pokrenuti stvari na bolje.

PL: Vaši stranački i saborski kolege iz Varaždina već godinama lobiraju i žele sjedište sveučilišta Sjever iz Koprivnice preseliti u Varaždin. Možete li se u tome oduprijeti Varaždincima kojih čak šestero sjedi u saborskim klupama. Kakvo je uopće vaše mišljenje o najmlađem hrvatskom sveučilištu, koliko je ono po vama važno za županiju i Podravinu?

Sveučilište Sjever iznimno je važno ne samo za naš kraj, već i za cijeli sjeverozapadni dio Hrvatske jer je to Sveučilište ovdje jedino, a i znamo kakva je situacija s akademskim obrazovanjem u ovom dijelu zemlje. Svakakvih je priča oko Sveučilišta Sjever bilo jer se ta priča često politizira i koristi se kako kome odgovara. Upravo zahvaljujući saborskim zastupnicima iz HDZ-a kod donošenja proračuna za 2020. godinu povećan je proračun Sveučilišta Sjever. Nije im to u masi izdvajanja za visokoškolsko obrazovanje mnogo, no vjerujem da je dobrodošlo. Sveučilište ima, koliko sam upoznat, planove otvoriti i određene smjerove dislocirane u Đurđevcu. U Koprivnici će se graditi i studentski dom, otvorena je menza, uređeni su prostori za rad Sveučilišta Sjever i upravo je prostor na kojem se Sveučilište Sjever u Koprivnici nalazi odličan ako bude, a vjerujem da će biti, u budućnosti potrebe za daljnjim razvojem i prostornim širenjem. Smatram da nam visokoškolsko obrazovanje svima mora biti važno, bez obzira je li u pitanju Koprivnica ili Varaždin. Neka nitko ništa ne zamjeri, ali Sveučilište Sjever ima sjedište u Koprivnici i tu će i biti, a mi svi saborski zastupnici bez obzira na to jesmo li iz varaždinskog ili koprivničkog kraja, radit ćemo da i naše Sveučilište Sjever u budućnosti živi i radi još i bolje.

PL: Na koji način mislite komunicirati s biračima, isključivo preko stranačkih tijela ili ćete imati kakav ured u kojem ćete primati građane?

Posljednjih dana razgovaramo upravo o tome kako ćemo raditi s našim ljudima na terenu i na koji ćemo sad način organizirati rad. Dopustite mi da vam zasad na ovo pitanje samo kažem kako sam i sada, bez obzira na to što nemam službeno ured u Koprivnici ili bilo gdje drugdje u Koprivničko-križevačkoj županiji, na raspolaganju svakome kome zatreba i ima ideju ili pak nekakvo pitanje. Sa svojim suradnicima dogovaram način rada na našoj regionalnoj razini i vjerujem da ćemo do jeseni i početka novog zasjedanja sve to i pokrenuti.

PL: Jedanaest godina bili ste zamjenik župana, jeste li zadovoljni učinjenim? Postoji li kakav projekt za koji možete reći da je obilježio vaš rad u županiji?

Čovjek koji radi nikada ne može biti zadovoljan učinjenim jer se uvijek može bolje i više, zar ne? No na stranu sad to. Od malih do velikih projekata o kojima je puno više pričano i o čemu javnost više zna, moram reći da je učinjeno puno. Ostvareni su brojni projekti u zdravstvu, obrazovanju, poboljšanju infrastrukture, potpore u gospodarstvu posebice malom i srednjem poduzetništvu, te društvenom životu. Moram reći da sam iznimno ponosan na ravnomjeran razvoj Koprivničko-križevačke županije i realizaciju brojnih projekata u jedinicama lokalne samouprave, a posebice projekata koji su ostvareni u općinama, a u svim tim projektima i ja sam sudjelovao.

PL: Iz Vlade najavljuju smanjenje broja lokalnih dužnosnika i funkcionalno spajanje općina.  Vi ste više od desetljeća bili na rukovodećoj poziciji i znate stvari na terenu. Smatrate li da neke općine u našoj sredini ipak treba pripojiti drugima i smanjiti taj cijeli aparat i na što se uopće misli pod sintagmom “funkcionalno spajanje općina”?

Svakako da podržavam najavu predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića o funkcionalnom spajanju općina. Dakako da je svaka općina do sada već opravdala svoje postojanje jer da su ostali prijašnju ustroji teško je za očekivati da bi se toliko toga stvorilo i napravilo u našim općinama. Neke naše općine već su funkcionalno spojene – imaju zajedničke komunalne ili poljoprivredne redare, zajedničke tvrtke i to se pokazalo kao dobrim i uspješnim. Zašto to onda ne bismo napravili na razini cijele zemlje i time još više poboljšali rad lokalne uprave. Čemu da jedna mala općina ima i načelnika i zamjenika ili dva, pročelnika i pročelnike te recimo, komunalnu i razvojnu tvrtku ili tome slično. Stvaraju se bespotrebni troškovi, a sve se to može odraditi puno racionalnije i uspješnije. Naravno da to funkcionalno spajanje općina ne bi značilo da će se nešto nekome uzeti, a drugome dati. To se radi kako bismo svi zajedno bolje funkcionirali i imali racionalniju i funkcionalniju upravu.

PL: Predsjednik HDZ-a i Vlade na ministarska mjesta i na izborne liste postavio je mnogo novih mladih ljudi i često, kao i bivši glavni tajnik HDZ-a Jandroković, najavljuje pomlađivanje stranke. Pred vama su unutarstranački izbori u HDZ-u. Hoćete li se ponovno kandidirati za županijskog predsjednika HDZ-a?

HDZ je početkom ožujka započeo s izbornim unutarstranačkim procesima i po modelu „jedan član, jedan glas“ izabrali smo našeg predsjednika Plenkovića, njegova zamjenika i potpredsjednike. Potom je stigla pandemija koronavirusa i obustavljeni su svi unutarstranački procesi. Kada će se nastaviti, teško je sada govoriti jer još o tome na nacionalnim stranačkim tijelima nismo razgovarali. Na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije izabran sam prvi put 2012. godine i pri kraju sam drugog četverogodišnjeg mandata. Bude li zdravlja, ponovno ću se kandidirati za čelno mjesto županijske organizacije, kao što sam to planirao sa svojim timom i u ožujku. No, još nemamo datum niti išta drugo oko unutarstranačkih izbora pa ćemo još vidjeti što će se događati.

PL: Što je s gradskim organizacijama HDZ-a, već godinama nemate niti jednog gradonačelnika u županiji?  Hoće li tu biti kakvih promjena? Kakve vam signale u tom smislu šalje članstvo, a kakve vrh stranke?

HDZ, kao što i ima u svom imenu, demokratska je stranka u kojoj svaka od organizacija bira svoje kandidate za lokalne izbore ili koga će podržati. Dogovoreno je kako ćemo svi zajedno najesen sjesti i razgovarati o predstojećim lokalnim izborima. Vjerujem da kolegice i kolege u gradskim, ali i općinskim organizacijama već znaju tko će im biti kandidati za čelna mjesta u gradovima i općinama. Na posljednjoj sjednici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije u kratkim smo  crtama, uz analizu parlamentarnih izbora, razgovarali i o lokalnim izborima. Vjerujem kako imamo dovoljno vremena, iako javnost s time nije upoznata jer, znate, mi političari zapravo smo u kampanji četiri godine, a ne dva-tri tjedna koliko najčešće traje službena izborna kampanja. Vjerujem da će stranka u Koprivničko-križevačkoj županiji na predstojećim lokalnim izborima imati u svim općinama i gradovima svoje kandidate te kako će u većini naših jedinica lokalne samouprave preuzeti odgovornost i dužnosti.

PL: Uskoro su i lokalni izbori. Hoće li HDZ imati svog kandidata za župana ili ćete podržati Darka Korena s kojim već godinama surađujete?

Zapravo vam je odgovor na to pitanje u mom prethodnom odgovoru. HDZ je uvijek imao svog kandidata na županijskim izborima, a vjerujte mi, tako će biti i na predstojećim parlamentarnim izborima iduće godine u svibnju. S kolegom Korenom i njegovom MREŽOM nezavisnih lista i ja i HDZ imamo odličnu i više nego korektnu suradnju, zato smo i toliko godina bili uspješni i osvajali vlast na razini Koprivničko-križevačke županije.

PL:Predsjednik Podravke  Pucar  navodno je nezadovoljan radom i rezultatima dijela Uprave i za jesen sprema rekonstrukciju Uprave, kako bi U HDZ-u gledali na smjenu dijela Uprave s obzirom da Podravka i u ovoj krizi ostvaruje jako dobre rezultate?

Podravka je uvijek, bez obzira na to tko je na vlasti, zanimljiva i svima u ustima. Tako je bilo prije, a vjerojatno će biti i kasnije. Predsjednik Uprave Podravke Pucar, koliko vidim iz izvješća koja se objavljuju i koja su javno dostupna, dobro vodi našu ‘Kompaniju sa srcem’ i s obzirom na to da mu mandat i dalje traje, ne vidim razloga za bilo kakav komentar o tome kako će i hoće li rekonstruirati Upravu. On ima mandat, a ne nitko od nas političara ili nekog drugog. Da gospodin Pucar zna što radi pokazuju financijski i poslovni rezultati koje kompanija ostvaruje, zato, čemu sada sumnjati u njegove odluke i postupke. On zna zašto ih radi.

PL: Dužnost saborskog zastupnika nije nespojiva s dužnošću gradonačelnika i općinskog načelnika. Hoćete li se vratiti tamo gdje je sve počelo? Razmišljate li o kandidaturi za općinskog načelnika u Kalinovcu?

Ja sam i dalje „tamo gdje je sve počelo“ jer iz svog Kalinovca nikada nisam ni otišao. Da, otišao sam nakon dužnosti načelnika na dužnost zamjenika Koprivničko-križevačke županije, ali iz svog Kalinovca otišao nisam i svojim Kalinovčanima sam uvijek na raspolaganju. Dužnost načelnika je velika odgovornost kao i dužnost saborskog zastupnika. Obnašati odgovorno i savjesno obje dužnosti vjerojatno je moguće jer tako rade mnoge kolege. Ponukan svime što se u Općini Kalinovac događa, a kako ovog trena nema prepreka, sada kada ste postavili to pitanje, mogu vam reći kako ozbiljno razmišljam i razgovaram sa svojim suradnicima o kandidaturi za načelnika Općine Kalinovac na predstojećim lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Želim da se u Kalinovcu nastave svi započeti projekti te da se i završe i postanu ponos svima nama koji živimo u Kalinovcu. Isto tako, želim svojim Kalinovčanima i Kalinovčankama vratiti ponos i dostojanstvo kao što je do bilo donedavno. Smatram kako Kalinovac zaslužuje i može puno više i bolje, stoga želim Kalinovac vratiti na kartu općina koju to u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali i u Republici Hrvatskoj, zaslužuje.

 

izvor: podravski.hr (https://podravski.hr/opcine-se-nece-ukidati-a-sjediste-sveucilista-sjever-ostaje-u-koprivnici/)