22 mlrd EURA PRILIKA JE I ZA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKU ŽUPANIJU

KOPRIVNICA – Konferenciju za medije na temu “22 mlrd eura iz EU za RH” održali su ovog ponedjeljka, 27. srpnja 2020. godine, ispred stranačkih prostorija u Koprivnici, čelnici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije. Predvodio ih je predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Darko Sobota, potpredsjednici ŽO HDZ-a Damir Felak i dr. Mato Devčić te član Predsjedništva ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić te načelnice i načelnici iz redova HDZ-a: Štefica Sirutka (Općina Đelekovec), Božica Trnski (Općina Hlebine), Mirko Perok (Općina Virje), Siniša Pavlović (Općina Kloštar Podravski) i Krešimir Matijašić (Općina Peteranec).

Predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota naglasio je kako će tih 22 mlrd eura Republika Hrvatska dobiti tijekom idućeg financijskog razdoblja te je u tom novcu velika prilika i za općine i gradove iz Koprivničko-križevačke županije:

– Za sanaciju posljedica od koronavirusa predviđeno je oko 9,4 mlrd, a ostalo za razvoj gospodarstva i infrastrukture na području cijele naše zemlje. Uistinu možemo biti zadovoljni što je u posljednje četiri godine Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem puno više sredstava iz EU fondova završilo u Koprivničko-križevačkoj županiji, a ta su sredstva mahom iskorištena za razvoj i napredak naših općina i gradova, za infrastrukturu kao i poboljšanje društvenog i socijalnog života. Novo financijsko razdoblje prilika je i da se na području Podravine i Prigorja završe i svi oni drugi veliki projekti koje očekujemo, rekao je Sobota.

Da su EU sredstva naišla na pravo tlo u Koprivničko-križevačkoj županiji, dokaz su brojni projekti općina i gradova. U mnogim sredinama bez EU sredstava teško bi se toliko napravilo, rekla je načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka:

Svi mi u svojim općinama imamo spremne projekte koje želimo realizirati i samo čekamo pravi trenutak da povučemo novac. Odnose se na vrtiće, aglomeraciju, komunalnu infrastrukturu, sanaciju divljih odlagališta otpada. I stvarno nam puno znači što znamo da netko misli na općine i ljude koji u njima žive, bez obzira radi li se o bogatijoj ili manje bogatoj općini. To ne znači da su općine nesposobne i nemaju svojih sredstava, istaknula je Sirutka. Sličnog mišljenja je i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski koja ističe kako je na čelu teritorijalno, ali i proračunski najmanje općine u Koprivničko-križevačkoj županiji:

– To nas nije obeshrabrilo i u tijeku imamo osam projekata koji su financirani iz sredstava Europske unije, županije ili ministarstava. Poznato je da Hlebine predstavljaju kulturnu baštinu Koprivničko-križevačke županije, a jedan od najvećih projekata je 971.000 eura vrijedna nadogradnja galerije. Tu je još i projekt aglomeracija Koprivnica, jaslica i drugi. Obzirom na iznos proračuna, dosadašnji projekti ne bi mogli biti realizirani, a novac je pogled u budućnost, iskorak i na boljitak svih nas, naglasila je Trnski. Poznato je da su brojni projekti u Općini Virje realizirani upravo zahvaljujući sredstvima EU, rekao je načelnik Mirko Perok:

– Ono što je sad aktualno kod nas je to da smo dio aglomeracije Komunalnog poduzeća Đurđevac, Kloštar Podravski i Novigrad Podravski, vrijedne preko 20 milijuna kuna. U općini smo isto tako spremili i projekt sanacije divljeg odlagališta otpada, za koji namjeravamo povući 15 milijuna kuna, a u planu je i uređenje stare škole, muzeja, knjižnice te čitaonice. Projekat je to za koji imamo i građevinsku dozvolu, a vrijedan je više od 12 milijuna kuna. Komunalna infrastruktura u cijeloj općini Virje je završena predstoj nam uređenje ulica i zelenih površina, rekao je Perlok. Prije Vlade našeg predsjednika Andreja Plenkovića, Općina Kloštar Podravski bila je jedna od najnerazvijenijih u zemlji, a danas je situacija potpuno drugačija, pohvalio se načelnik Siniša Pavlović:

– Samo u posljednje tri, četiri godine imali smo više od 10 milijuna kuna investicija u ceste. Idemo i s projektom sportske dvorane, vrijednom 12 milijuna kuna i aglomeracijom vrijednom 116 milijuna kuna. Zahvaljujući Vladi, ali i u sponi Općine sa Koprivničko-križevačkom županijom i resornim ministarstvom, pitanje demografije dosta dobro funkcionira i nadam se da ćemo u novoj financijskoj ovojnici ići u realizaciju i ostalih projekata kojih već više od 20 imamo u pripremi, kazao je Pavlović. Sredstva EU koriste i u Općini Peterance gdje se nadaju kako će to nastaviti i dalje. Načelnik Općine Krešimir Matijašić:

– Trenutno je Općina Peteranec u nekoliko projekata: aglomeracija Koprivnica odnosno odvodnja, vrijedna više od 30 milijuna kuna što će biti uloženo u Sigetec dok sama Općina ulaže oko 3 milijuna kuna. Ne zaboravimo kako i drugi kolosijek pruge prolazi kroz Općinu Peteranec. Spremni smo i krećemo s gradnjom biciklističke staze od Peteranca prema Koprivnici koja je vrijednu 1,3 milijuna kuna, pa je spremna i biciklistička staza do Drnja koja će koštati 3,5 milijuna kuna. Tu je i sanacija odlagališta otpada također vrijednu 3,5 milijuna kuna. U naše škole i vrtiće smo isto tako uložili puno EU novca, istaknuo je Matijašić.  – kazao je načelnik. Ne računajući gradilište II. kolosijeka od Križevaca preko Koprivnice do mađarske granice, projekt koji je vrijedan 2,13 mlrd eura (bez PDV), što je veći projekt od Pelješkog mosta, a sredstva EU iznose 1,81 mlrd, jedno od većih gradilišta u Koprivničko-križevačkoj županiji je trenutno na prostoru koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”, o čemu ravnatelj, dr. Mato Devčić kaže:

– Dio je to aktualnog europskog proračunskog razdoblja koje nam završava 2023. godine. Međutim, u ovoj Općoj bolnici su investicije od 80 milijuna kuna već ove godine praktički u potpunosti završene, pa već sada aktivno pripremamo za drugo proračunsko razdoblje 2023-2027. Moram naglasiti kontinuitet rada naše Vlade RH i Andreja Plenkovića kao i naših saborskih zastupnika. Ovakvom sinergijom na svim političkim razinama od lokalne do nacionalne, nadam se barem jednakim, ako ne i još boljim rezultatima, pojasnio je Devčić.

Darko Sobota još je jednom zahvalio svima koji su na izborima dali svoj glas njemu i HDZ-u te dodao kako postoji još puno planova vezanih za razvoj ovoga kraja, za čiju će se realizaciju zalagati.