PODRAVKE I PRIGORKE NA PROSLAVI 20. OBLJETNICE ZAJEDNICE ŽENA HDZ-a “KATARINA ZRINSKI”

ZAGREB – U prostoru City Plaza Zagreb, nakon stranačke klauzure, u subotu, 30. studenoga 2019. godine, održana je veličanstvena proslava 20. obljetnice Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”, na kojoj su sudjelovale i žene iz Koprivničko-križevačke županije, u organizaciji predsjednice Zajednice žena “Katarina Zrinski” Koprivničko-križevačke županije Verice Rupčić. Proslava je protekla dostojanstveno i u pobjedničkom zanosu, uz snažnu podršku našoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u osvajanju slijedećeg petogodišnjeg mandata.

Na proslavi je govorila predsjednica Zajednice žena Nada Murganić osvrnuvši se na rad i djelovanje kroz 20 godina postojanja Zajednice žena kao jedne od temeljnih i najaktivnijih u okviru HDZ-a.

“2019. godina s pravom se u HDZ-u može nazvati godinom žena – godinom uspjeha! Tri naše članice, tri „Katarine“, zasjele na najviše pozicije u EU institucijama: potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović-Burić i članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić.”

Pred više od tisuću „Katarina“ iz cijele Lijepe Naše govore su održali i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković, koji je naglasio:

“Kao i u hrvatskom društvu, ravnopravnost žena mora se očitovati i u političkim institucijama i gospodarstvu. Posebno je važno da uloga žena bude velika, priznata, vidljiva i u strankama. Zato smo zadovoljni i ponosni na to što je prva predsjednica u hrvatskoj povijesti upravo HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović!”

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u svom govoru se osvrnuo i na problematiku nasilja:

“Što se tiče sprječavanja nasilja nad ženama i u obitelji, Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju, a u drugo čitanje ide i nekoliko zakona koji jačaju kazneno pravo kako bi se pooštrile kazne.”

Također, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se i na gospodarsku situaciju:

“Ako govorimo o gospodarskoj situaciji u zemlji, nećemo trošiti ono što nemamo i nećemo, kao neki drugi, zaduživati buduće generacije. Inzistirat ćemo na zdravom rastu, na odgovornosti svakog od nas. Sveobuhvatno ćemo poboljšavati sustav plaća, povećavati prosječne i minimalne plaće i mirovine, ispravljati nepravde koje postoje i ići dobrim i pozitivnim smjerom za Hrvatsku.”

Naša sadašnja i buduća predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je:

“Nažalost, još nismo postigle ona prava koja zaslužujemo. Još nismo postigle punu ravnopravnost i jednakost. Imamo izvrsno zakonodavstvo, ali moramo se boriti protiv stereotipa, kao i protiv toga da se ne poštuju zakoni kada je, primjerice, riječ o jednakoj plaći za jednaki posao. Ili da se žene pita planiraju li trudnoću dok traže posao te time ih se diskriminira i zadire im se u privatnost. Muškarci i dalje dominiraju politikom, ali se približavamo ravnopravnosti. Izrazito je važno obrazovanje djevojčica i žena, a posebno ohrabrivanje ambicije.”

Predsjednica RH i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se i na uvrede kojima je svakodnevno izložena:

“Htjela bih reći nešto o vrijeđanju, koje je izraz nemoći. Kad vam netko ne može iznijeti argument, onda skrene na banaliziranje. Na to sam navikla, osobno me ne pogađa, ali nije dobro to što se stvaraju takvi trendovi u Hrvatskoj. Kakva se poruka šalje? Ako se predsjednicu, za koju ljudi uglavnom misle da je zaštićena, može vrijeđati, zašto se onda ne bi vrijeđalo ili izmlatilo kćer, prijateljicu, djevojku, suprugu. Zapravo sam i sama na vjetrometini”, rekla je Grabar Kitarović te naglasila:

“Upravo je borba protiv svakog nasilja – fizičkog, verbalnog, psihičkog, ekonomskog i kibernetičkog – jedan od glavnih ciljeva našeg društva. Dakle, borba protiv nasilja u obitelji, ali i borba protiv nasilja u društvu općenito. Kao žena, u ruralnim sredinama puno se manje susrećem s predrasudama, nego li u medijima i drugim strukturama koje bi trebale biti elita ovog društva. Zanimljivo je da kad govorim o ozbiljnim temama kao što su decentralizacija i demografija, onda se vrlo malo piše o tome. Ali kad treba nešto izvući iz konteksta, kad treba ukazati prstom na gaf, tad se svi raspišu.”

Uz primjere dvostrukih mjerila u politici, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posebno je istaknula obitelj kao okosnicu društva:

“Blagostanje obitelji u središtu je mog programa „Hrvatska zna i mora bolje“. Bez obitelji nema demografske obnove, nema djece, nema nove radne snage. Zbog toga želim da njegujemo zdravu obitelj, koja će biti okosnica hrvatskog društva. U programu je naglasak na ženama i na brizi za nerođenu djecu, kao i na prenatalnu i postnatalnu skrb. Posebnu pažnju posvetit ću raspravi o fleksibilizaciji radnog vremena, s fokusom na rad od kuće. Slažem se kako bi nedjelja trebala biti dan za obitelj, a nedjeljom najviše rade žene, majke.”

Na kraju je predsjednica RH i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović poručila i pozvala sve:

Zajedno, idemo u pobjedu!”

 

foto: V. Rupčić i FB HDZ