ZAJEDNIČKA SJEDNICA STRUČNOG ODBORA ZA ŠPORT HDZ-a KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE I NACIONALNOG ODBORA ZA ŠPORT HDZ-a

KOPRIVNICA – Zajednička sjednica Stručnog odbora za šport HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i nacionalnog Odbora za šport HDZ-a održana je, u četvrtak, 28. studenoga 2019. godine u stranačkim prostorijama u Koprivnici. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik HDZ-a i glavni koordinator Odbora HDZ-a Tomislav Čuljak, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić, predsjednica Odbora za šport HDZ-a Danira Nakić Bilić, članovi i članice Predsjedništva ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i Stručnog odbora za šport HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, na čelu s predsjednikom ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darkom Sobotom te članovi i članice Odbora za šport HDZ-a na nacionalnoj razini, kao i proslavljeni hrvatski olimpijci Perica Bukić i Branko Zorko.

Prisutne je uvodno pozdravio predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je članovima i članicama Odbora za šport poželio dobar rad u Koprivnici na sjednici:

“Koprivnica se s pravom naziva i “Gradom sporta” jer je na, ne samo nacionalnoj, već i na europskoj razini prepoznata zahvaljujući uspjesima Rukometnog kluba Podravka Vegeta, kao i Nogometnog kluba Slaven Belupo, ali i prvoligaških klubova koji dolaze iz naših drugih sredina. I Koprivničko-križevačka je županija prepoznala važnost ulaganja u sport, pa će već novim proračunom Koprivničko-križevačke županije koji će se na sjednici Županijske skupštine naći u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine, taj iznos koji plasiramo kroz Zajednicu sportova Koprivničko-križevačke županije biti povećan na 1,6 milijuna kuna. Isto tako, u godini pred nama Koprivničko-križevačka će županija u suradnji s općinama graditi pet sportsko-školskih dvorana i to u općinama Rasinja, Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Kloštar Podravski i Kalinovac. Sve te sportsko-školske dvorane trebale bi biti gotove i dane lokalnoj zajednici na raspolaganje 2021. godine”, uvodno je naglasio predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko0 Sobota.

Potom se obratio potpredsjednik HDZ-a i koordinator Odbora HDZ-a Tomislav Čuljak koji je uvodno sudionike sjednice upoznao kako je na nacionalnoj razini HDZ-a osnovan 21 odbor, te kako je isto tako pri županijskim organizacijama osnovano isto toliko stručnih odbora, kao i na gradskim i općinskim razinama.

“To je dokaz velikog kadrovskog potencijala koji se vidi unutar našeg HDZ-a, a odbori su ugrađeni i u Statut HDZ-a. Ova sjednica u Koprivnici početak je događanja koja će se provoditi na razini cijele države te će se u svakoj od hrvatskih županija sastati po jedan  odbor zajedno sa županijskim stručnim odborima. Još jednom će tako stranka pokazati, obilaskom Hrvatske, potencijalom kojim raspolaže, a na svakoj će sjednici biti predstavljeno učinjeno u svim područjima odbora u mandatu aktualne Vlade RH na čelu s našim predsjednikom Andrejom Plenkovićem.”

Pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić iskazao je zadovoljstvo sjednicom u Koprivničko-križevačkoj županiji te je podsjetio članstvo na brojna postignuća aktualne Vlade RH na čelu s Andrejom Plenkovićem u ovom mandatu, koji su samo do sada, obilježili respektabilni rezultati te provođenje razborite hrvatske politike, na tragu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koju nastavlja upravo predsjednik Andrej Plenković.

Predsjednica Odbora za sport Danira Nakić Bilić predstavila je aktivnosti i postignuća Vlade RH u području sporta:

“Od kada je na čelu Vlade RH predsjednik Andrej Plenković napravljeni su mnogi pomaci u resoru sporta, koje su iznimno važne. Osnovan je Središnji državni ured za sport, u srpnju ove godine Hrvatski je sabor donio nacionalni program športa 2019. – 2026. godine, koji će unaprijediti i riješiti brojne probleme s kojima se sportaši i sportski djelatnici susreću godinama. Prvi je to strateški dokument razvoja sporta i izrazito je važan jer je garancija dugoročnog promišljenog sporta te je potvrda da se razmišlja dugoročno i promišljeno. Važno je naglasiti kako je proračun za sport pojačan u 100%-tnom iznosu u odnosu na 2016. godinu: s 200 milijuna kuna u 2016. godini, u idućoj 2020. godini proračun za sport iznosi 400 milijuna kuna. 

Sam Nacionalni program sporta na sjednici je predstavila Sanda Čorak, voditeljica izrade samog Nacionalnog programa. Na kraju sjednice, nakon kratke rasprave te pitanja i prijedloga sudionika sjednice, predsjednica Odbora za šport HDZ-a Danira Nakić još je jednom podsjetila članove i članice stranke kako je Kolinda Grabar Kitarović na putu za svoj drugi mandat i svi članovi i članice joj trebaju biti na raspolaganju svojim potpisima i glasom, kao i radom na terenu te neprestanim predstavljanjem i podsjećanjem na postignuća aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvom mandatu, poput poboljšanja ugleda Hrvatske na europskoj i svjetskoj razini, vraćanja dostojanstva hrvatskim braniteljima, bliska je s narodnom te upoznata s problemima s kojima se susreću, lobira za hrvatsko gospodarstvo i izvoznike.