“AKTUALNO PRIJEPODNE” U HRVATSKOM SABORU: D. FELAK O ŽELJEZNIČKOJ INFRASTURKTURI

ZAGREB – 15. sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je u srijedu, 27. studenoga 2019. godine, “aktualnim prijepodnevom” na kojem su saborski zastupnicima članovima i članicama Vlade RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem postavljali pitanja.

Saborski zastupnik i potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak na “aktualnom prijepodnevu”, treći po redu, u srijedu, 27. studenoga 2019. godine, postavio je pitanje ministru mora, prometa i infrastrukture RH Olegu Butkoviću koje se tiče ulaganja u željezničku infrastrukturu:

“Vidljivo je i ljudi osjete kako je otežan željeznički promet i ima u tom segmentu puno problema. Trenutni aktualni radovi u željezničkoj infrastrukturi traju, sad već uistinu dugo. Svjedoci smo kako se stalno potpisuju i ugovori o radovima u području željezničke infrastrukture, no određeni dijelovi radova nikako da završe. Zanima me kada će se pustiti prva pruga u promet i kada bi se mogao očekivati i kompletan kraj radova na dijelu od mađarske granice preko Koprivnice i Križevaca pa do Vrbovca te dalje prema Zagrebu, odnosno Dugog Sela”, pitao je zastupnik Felak.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković odgovorio je kako će u prosincu biti otvorena prva pruga građena u Hrvatskoj od 1967. godine. Radi se o pruzi Sveti Ivan Žabno-Gradec, kojom će se putovanje od Bjelovara do Zagreba skratiti s dosadašnja dva, na jedan sat vožnje. Ministar Butković naglasio je kako je riječ o projektu financiranom sredstvima EU.

“Svakako stoji da je željeznička infrastruktura u našoj zemlji svih ovih godina bila zapostavljena. Početkom stoljeća gradili smo autoceste, što je bilo i potrebno, no nismo i istovremeno mogli graditi i pruge. Danas se u željezničkoj infrastrukturi provode projekti vrijedni 1,3 milijarde eura”, pojasnio je ministar Butković.