VLADA RH DONIJELA ODLUKU O RASPISIVANJU IZBORA ZA PREDSJEDNIKA RH

ZAGREB – Vlada RH na 190. sjednici održanoj u četvrtak, 14. studenoga 2019. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske.

Ministar uprave Ivan Malenica istaknuo je da vodeći računa o rokovima o raspisivanju izbora koje se moraju poštivati kao i rokovima koji se odnose na obavljanje svih izbornih radnji i moguća ponavljanja izbora, prijedlogom ove odluke dan izbora je u nedjelju, 22. prosinca 2019. godine.

“Od dana stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora za Predsjednika RH, odnosno 21. studenoga 2019. godine, počinju teći rokovi za obavljanje izbornih radnji koje su dužni poštivati svi sudionici u postupku izbora”, rekao je ministar Malenica.

Na 190. sjednici Vlade RH donesena je i Odluka o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika RH. Ministar Malenica naglasio je kako je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te referenduma propisano da visinu naknade troškova izborne promidžbe utvrđuje Vlada RH svojom odlukom, najkasnije sedam dana od objave odluke o raspisivanju izbora.

“Pravo na naknadu troškova izborne promidžbe na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske imaju kandidati koji na izborima dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača. Naknada troškova izborne promidžbe isplaćuje se iz državnog proračuna Republike Hrvatske, a ne smije se isplatiti kandidatima u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe”, kazao je ministar Malenica dodavši da se sredstva za naknadu troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika RH raspoređuju razmjerno dobivenim glasovima prema konačnim rezultatima izbora.

„U državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu za naknadu troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika Republike Hrvatske osigurana su sredstva u iznosu od 2,8 milijuna kuna“, rekao je Malenica.

Vlada će danas donijeti odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora, čiji će prvi krug biti 22. prosinca, a kampanja će trajati 15-ak dana, najavio je premijer Andrej Plenković u četvrtak.

“Rokovi počinju teći od 21. ili 22 studenoga. Slijedi prikupljanje potpisa i odluke DIP-a i kampanja će trajati 15-ak dana, do ponoći 20. prosinca”, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Eventualni drugi krug predsjedničkih izbora bio bi 5. siječnja.

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice za predsjednicu RH je Kolinda Grabar Kitarovi.

Predsjednica. Jer Hrvatska ZNA!