PRIHVAĆEN AMANDMAN ZA FINANCIRANJE SVEUČILIŠTA SJEVER

ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske prihvatila je amandman HDZ-ovih zastupnika Damira Felaka, Sunčane Glavak, Josipa Križanića i Anđelka Stričaka. Amandmanom se tražilo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigura dodatnih deset milijuna kuna za redovnu djelatnost Sveučilišta Sjever. Jedini je to amandman od čak njih 357 na prijedlog državnog proračuna za 2020., a Vlada RH prihvatila je samo jedan i to upravo ovaj koji se tiče Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Posebno zadovoljan time je saborski zastupnik i potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak:

“O financiranju Sveučilišta Sjever raspravljali smo i prije nego je prijedlog državnog proračuna upućen Vladi. Nakon svega odlučili smo podnijeti amandman jer smatramo da imamo opravdane argumente, a to su od broja studenata do novca određenog po studentu koji je daleko manji u odnosu na ostala sveučilišta do svega dobroga što se radi na Sveučilištu Sjever, koje je jedino sveučilište u ovom dijelu Hrvatske. Potrebno ga je financirati s većim iznosom kako bi se donekle izjednačili s ostalim sveučilištima u RH”. 

I dalje će Sveučilište Sjever, napominje zastupnik Felak, bez obzira na ovo povećanje, ostati na dnu kada je u pitanju državno financiranje, ali ipak, ovo je dobar početak:

“Ipak je to iskorak jer je riječ o povećanju od 40% u odnosu na ono što je Sveučilište Sjever do sada imalo i što je bio u projekcijama proračuna za ovu i narednu godinu. Vjerujem da ćemo se svi u narednim godinama potruditi da financiranje po studentu bude ravnomjerno za sva sveučilišta u RH, a onda bi to za Sveučilište Sjever značilo dodatno povećanje sredstava. Vjerujem kako su na Sveučilištu Sjever zadovoljni iznosom za narednu proračunsku godinu”.