SABORSKI ZASTUPNIK DAMIR FELAK U EMISIJI RADIO KOPRIVNICE “SABORSKE MINUTE”

KOPRIVNICA – Saborski zastupnik i potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak ovog je ponedjeljka, 14. listopada 2019. godine, gostovao u emisiji Radio Koprivnice „Saborske minute“. Ovoga puta, novinar Radio Koprivnice Goran Generalić sa saborskim je zastupnikom Damirom Felakom popričao o Sveučilištu Sjever, s posebnim naglaskom na Sveučilišni centar Koprivnica.

„Sredstva koja dobiva Sveučilište Sjever, ako gledamo po „glavi“ studenta, je trenutno znatno niži nego za ostala hrvatska sveučilišta. Sveučilište je ostvarilo 23,5 milijuna kuna, dok npr. prvo sveučilište po izdvajanju sredstava je ono dubrovačko koje je dobilo 43,1 milijuna kuna. Za usporedbu, Sveučilište Sjever u oba nastavna centra ima 4.100 studenata, a ono dubrovačko 1.600.“, jasno je na početku emisije „Saborske minute“ naglasio naš saborski zastupnik Damir Felak.

„Prema tumačenju ministarstva, razlika u financiranju nastala je zbog, kako ih nazivaju u resornom ministarstvu, startnih pozicija: Sveučilište Sjever najmlađe je sveučilište u RH i u početku je imalo puno manji broj studenata te se izdvajao manji iznos.“, pojasnio je Felak.

Naš zastupnik Felak jasno je istaknuo kako je Sveučilište Sjever u nekoliko godine postalo jedno od najjačih i najpoželjnijih sveučilišta te je, po broju upisanih studenata, prestigao neka druga hrvatska sveučilišta, no to nije prepoznalo resorno ministarstvo i ne prate ga financijski kako bi trebali.

„Saborski zastupnici s prostora i Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije u razgovorima i lobiranjima nastojimo to promijeniti već u narednoj proračunskoj godini i da se sredstva povećaju jer sve brojke idu u korist Sveučilišta Sjever. Resorno ministarstvo trebalo bi pratiti rad i djelovanje sveučilišta i to bi trebalo, da ne kažem tako, to i nagraditi. Postoje sveučilišta koja to uistinu zaslužuju kako što je naše. Vjerujem da će resorna ministrica, koja ujedno i dolazi iz ovih krajeva, to prepoznati i pronaći više sredstava za Sveučilište Sjever koje to uistinu i zaslužuje“, pojasnio je Felak.

„Vjerujem da će se ove brojke već u prvom prijedlogu državnog proračuna to promijeniti. No ako i ne dođe odmah do toga, mi saborski zastupnici imamo mehanizme kojima to možemo promijeniti. U tom slučaju očekujem da svi mi saborski zastupnici, i oni koji dižu galamu i dolaze iz drugih stranaka, to podržati i zajedničkim snagama ćemo onda to i moći promijeniti i amandmanom povećati financiranje Sveučilišta Sjever“, jasno je kazao naš saborski zastupnik Damir Felak.

Pred kraj emisije „Saborske minute“ zastupnik Damir Felak upitan je i o aktualnom štrajku u školama, kojem su se priključile i škole u Koprivničko-križevačkoj županiji:

„Štrajk smatram da nije dobar. Treba pokušati sa svih strana ponovno sjesti za stol, razgovarati i naći određeni kompromis između onoga što sindikat traži, a aktualna Vlada RH nudi. Vrijedi naglasiti kako i sindikati ne mogu zahtijevati da se njihovi zahtjevi ispune do kraja. Moraju biti spremni na kompromis i vjerujem da Vlada ima još nekih mogućnosti, no sindikati moraju biti spremni na to da ne mogu očekivati sve što žele. Vjerujem da je štrajk sindikata uistinu opravdan, te da se iza njega ne kriju neke druge stvari. Ne okrivljujem nikoga, no apeliram na sve strane da se što prije nađe rješenje da djeca što prije krenu pohađati normalno nastavu i pripremati se za budući život“, zaključio je naš saborski zastupnik Damir Felak.

 

izvor: emisija RKC-a “Saborske minute”