KONFERENCIJA ZA NAČELNIKE, GRADONAČELNIKE I ŽUPANE O REFORMSKOM POTENCIJALU

TUHELJSKE TOPLICE – Osma konferencija za načelnike, gradonačelnike i župane “Reformski potencijal – okviri za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj II” održana je u petak, 11. listopada 2019. godine u hotelu Terme Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, a prisustvovali su joj predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, načelnik Općine Virje Mirko Perok te načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović.

Konferenciju su zajednički organizirali Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer, a nazočili su joj načelnici, gradonačelnici i župani iz redova Hrvatske demokratske zajednice.

Konferencija se bavila smjernicama za financijsku omotnicu 2021. – 2027. na razini Europske unije s osvrtom na RH, financijskim i pravnim aspektima nerazvrstanih cesta i pravo puta, reformom i projektima u vodno-komunalnom sektoru te što donosi nova reforma lokalnoj samoupravi.

Prisutne su na početku konferencije pozdravili ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina i voditelj Ureda za Hrvatsku i Sloveniju Zaklade Konrad Adenauer Holger Haibach, te glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Potom je održan i prvi panel “Smjernice za financijsku omotnicu 2021.-2027. na razini EU s osvrtom na RH, u kojem su sudjelovali ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković, državni tajnici u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić i Velimir Žunac, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević dok je panelom moderirao župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. Panelom “Financijski i pravni aspekti nerazvrstanih cesta i pravo puta” moderirao je gradonačelnik Otoka i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić, dok je uvodno obrazlagao ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković, a sudjelovali su državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te načelnik Općine Jasenice i predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević. “Reforma i projekti u vodno-komunalnom sektoru (Aglomeracija, aktualna situacija te korištenje EU fondova” bio je treći panel kojem je uvod dao ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, moderirao ga gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, a sudjelovali su državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH Mario Šiljeg, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški. Posljednji panel bio je na temu “Što donosi nova porezna reforma lokalnoj samoupravi” koju je uvodno predstavio državni tajnik u ministarstvu financija RH Zdravko Zrinušić, moderirao ga je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a sudjelovali su ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i načelnik Općine Stupnik Bruno Perković.

Konferenciji je nazočio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković koji je prisustvovao i Skupu bivših polaznika Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

“Ravnomjerni regionalni razvoj svih dijelova RH, iskreno partnerstvo s područnim i lokalnim jedinicama te funkcionalna i fiskalna decentralizacija naš su prioritet od prvog dana. S punim pravom možemo reći da smo Vlada koja se dosad najviše posvetila napretku svih krajeva Lijepe Naše, a time i kvalitetnijem životu u lokalnim sredinama. Uostalom, Hrvatska je postala veliko gradilište, uvelike zahvaljujući i EU sredstvima koje učinkovito povlačimo te višerazinskoj suradnji na razvojno-socijalnim projektima!” – poručio je Andrej Plenković na Konferenciji župana, gradonačelnika i načelnika općina iz redova HDZ-a.

U svom obraćanju, Plenković je rekao kako HDZ-u, za razliku od nekih, nikada nije palo na pamet ukinuti županije, s kojima se velika većina hrvatskog naroda identificira, a koje su nam važne ne samo u kontekstu ravnomjernoga regionalnog razvoja, nego i politički:

“Predsjednik dr. Franjo Tuđman itekako je znao zašto je uveo županije”, naglasio je predsjednik Plenković koji je pak govoreći o gospodarstvu, istaknuo da i  članovi HDZ-a i hrvatski građani mogu biti zadovoljni rezultatima naše Vlade: rast BDP-a, prosječne i minimalne place, proračunski višak dvije godine zaredom uz istodobno smanjivanje poreza, 100.000 radnih mjesta više nego na kraju SDP-ova mandata…

“Trošimo koliko zarađujemo, a s viškom vraćamo dugove bivših Vlada. Porezno smo rasteretili i građane i gospodarstvo za 12,5 milijardi kuna, a vratili smo našoj zemlji investicijski kreditni rejting, zahvaljujući čemu su kamate znatno povoljnije”, naglasio je Plenković istaknuvši pri tome još jednom kako međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio ovako snažan.

Što se tiče predstojećih predsjedničkih izbora, od svih članica i članova zatražio je puni angažman kako bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izborila još jedan mandate:

To je HDZ-ov politički prioritet!”

“Svim polaznicima Političke akademije želim uspješan rad, stjecanje znanja i iskustava te nastavak angažmana na dobrobit hrvatskog društva!”, zaključio je predsjednik Plenković, čestitajući i ravnatelju Zakladne uprave ZHDZ-a Srećku Prusini na predanom radu i brojnim postignućima.

Posebna gošća – Doris Pack

Predsjednica Žena EPP-a i članica Uprave Zaklade “Konrad Adenauer” Doris Pack bila je posebna gošća velike konferencije, koja je okupila oko 300 sudionika: od ministara preko naših europarlamentaraca do općinskih načelnika.

foto izvor: hdz.hr