30. RUJNA – DAN KOPRIVNIČKIH BRANITELJA I OBLJETNICA PREUZIMANJA NEKADAŠNJE KASARNE “BAN KRSTO FRANKOPAN”

KOPRIVNICA – 28. obljetnica preuzimanja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja svečano je obilježen u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine. Svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota te saborski zastupnik i potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i predsjednik Zajednice branitelja HDZ “Gojko Šušak” Koprivničko-križevačke županije pukovnik Zvonko Beljo, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Ressler, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac, delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom, delegacija Grada Koprivnice na čelu s gradonačelnikom Mišelom Jakićem te delegacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, branitelji, djeca i roditelji branitelja te predstavnici političkog i javnog života.

U sklopu svečanosti, u prostoru nekadašnje vojarne “Ban Krsto Frankopan” u Koprivnici, na prostoru današnjeg Kampusa, kod Križa života položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje,  potom je uslijedio svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od Kampusa do središnjeg koprivničkog trga gdje je održan počasno-ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH te taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a program je nastavljen polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskoga rata na Florijanskom trgu u Koprivnici.

Nakon polaganja vijenaca, kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata održana su i prigodna obraćanja. Izaslanik predsjednik Vlade RH Darko Sobota prenio je pozdrave i čestite predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te naglasio kako se branitelji mogu ponositi koracima koje aktualna Vlada u posljednjih nekoliko godina poduzima za poboljšanje braniteljskog statusa te za unaprjeđenje vojske i policije.

„Potezima koji su odrađeni u zadnjih nekoliko godina možemo se svi zajedno ponositi, a branitelji se konačno mogu osjećati dostojanstveno na lokalnoj i nacionalnoj razini države za koju su ginuli. Siguran sam da to dostojanstvo koje smo donijeli iz rata dijelimo i u mirnodopskom životu, a svima nam želim više osmijeha na licu jer to smo zavrijedili izlažući svoje živote u vrlo teškim vremenima“, naglasio je Sobota.

Svečano obilježavanje 28. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja završeno je uz molitvu i blagoslov koji je predvodio kapelan Policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“ velečasni Ozren Bizek.

izvor: kckzz.hr