PREDSJEDNIK ŽO HDZ-a KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE SOBOTA NA SIMPOZIJU OBOLJELIH OD MS-a

ĐUĐREVAC – Trodnevni 12. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze, na kojem su sudjelovale osobe s multiplom sklerozom iz cijele Hrvatske te renomirani stručnjaci iz područja zdravstvene i socijalne skrbi, održan je u Đurđevcu, a svečano je otvoren u subotu, 28. rujna 2019. godine. Nazočio mu je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota te potpredsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić.

Sobota je tom prilikom podsjetio kako Koprivničko-križevačka županija daje veliku podršku aktivnostima Udruge za multiplu sklerozu Koprivničko-križevačke županije koja predano radi na podizanju svijesti u javnosti o ovoj teškoj bolesti.

Posebno smo senzibilizirani za udruge koje brinu i pomažu osjetljivim društvenim skupinama. Prepoznali smo koliko je županijska Udruga napravila za svoje članstvo, ali i za sve koji boluju od ove bolesti te smo predsjednici Društva Radmili Funtek ove godine dodijelili i  nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“. U našoj sredini od multiple skleroze boluje stotinjak osoba, a Županijska uprava preko svojih resornih odjela i programa udruga koje financijski pomaže, nastoji pomoći kako bi se njihova kvaliteta života povećala. Županija sufinancira i druge projekte iz područja zdravstva i socijalne skrbi koje su velika pripomoć osobama s invaliditetom, od specijalističko-konzilijarne djelatnosti, usluge pomoći u kući, sufinanciranja smještaja u domovima, a vrlo nam je važna i suradnja sa svim ostalim ustanovama i udrugama koje se bave zdravstvenom skrbi i zaštitom prava pacijenata“, kazao je Sobota.

U sklopu Simpozija, brojni stručnjaci iz područja medicine i socijalne skrbi izlagali su o, među ostalim, pravima na palijativnu skrb, novostima u liječenju i hrvatskom registru bolesti, a po prvi se puta raspravljalo i o MS-u i pedijatrijskom liječenju.

Izvor: kckzz.hr, FB Savez društava multiple skleroze Hrvatska, FB Društvo multiple skleroze Koprivnica