ZASTUPNIK FELAK U “SABORSKIM MINUTAMA” U PROGRAMU RADIO KOPRIVNICE

KOPRIVNICA – Saborski zastupnik i potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak gostovao je u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine u emisiji Radio Koprivnici „Saborske minute“. Zastupnik Felak tom je prilikom govorio o aktualnostima sa 14. sjednice Hrvatskog sabora koja je započela 18. rujna 2019. godine, kao i o aktualnostima koje se tiču Koprivničko-križevačke županije i Podravine i Prigorja.

Zastupnik Felak još je jednom ponovio riječi ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića kako, iako zbog problema izvođača radova, radovi na izgradnji dugog kolosijeka željezničke pruge Vrbovec-Križevci traju te bez obzira na to kašnjenje, sve bi trebalo biti završeno do 2021. godine, dok su, naglašava Felak, otvorene ponude za izvođača radova za nastavak izgradnje željezničke pruge Križevci-Koprivnica-Botovo, te se očekuje izbor izvođača radova koji bi trebali krenuti u prvoj polovici iduće godine. Taj dio je trenutno najveći projekt u željezničkom prometu u Hrvatskoj, vrijednom 400 milijuna eura, a najvećim je dijelom financiran sredstvima EU.

No s projektima u prometnoj infrastrukturi u Koprivničko-križevačkoj županiji tu nije kraj. Tijekom listopada, naglasio je u emisiji Radio Koprivnice „Saborske minute“ saborski zastupnik Damir Felak, raspisat će se i natječaj za nastavak gradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog te se do kraja studenoga očekuje ishođenje svih potrebnih dozvola za nastavak gradnje ove važne ceste u dužini od 7,5 kilometara, ukupne vrijednosti 220 milijuna kuna. Ne bude li žalbi na taj natječaj, ističe zastupnik Felak, u proljeće 2020. godine krenut će radovi te bi sve, s obzirom na uvjete na terenu, trebalo biti brzo gotovo čime će se rasteretiti promet kroz Grad Križevce te svim putnicima iz smjera Koprivnice prema Zagrebu olakšati i skratiti vrijeme putovanja.

Na kraju emisije „Saborske minute“ u programu Radio Koprivnice saborski zastupnik Damir Felak osvrnuo se i na izmjene i dopune Zakona u tržištu nafte i naftnih derivata, koje je predstavio u ime Kluba zastupnika HDZ-a. Iako se radi o usklađivanju sa zakonodavstvom Europske unije, bitno je, naglasio je Felak, kako je trenutno raspisan natječaj za istraživanje na četiri područja u Republici Hrvatskoj te kako bi budući koncesionari plaćali državi 30-40% rente državi koja bi potom odredila daljnji raspored tih sredstava prema općinama i gradovima na čijem se području provodi eksploatacija. Felak napominje kako je prilikom rasprave u Hrvatskom saboru još jednom zatražio i ponovio kako je potrebno pronaći bolji preraspodjelu trenutnih 10% rente te da se veći iznos usmjeri općinama i gradovima.