PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. MARKA KRIŽEVČANINA – PREDSJEDNIK ŽO HDZ-a D. SOBOTA IZASLANIK PREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA I PREDSJEDNIKA VLADE RH

KRIŽEVCI – Svetkovina i 400 godina od mučeničke smrti Svetog Marka Križevčanina proslavljena je u subotu, 7. rujna 2019. godine u Križevcima. Svečanoj svetoj misi na križevačkom Strossmayerovom trgu, koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u suslavljenju s bjelovarsko-križevačkim biskupom msgr. Vjekoslavom Huzjakom, brojnim drugim biskupima i svećenicima, nazočio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, kao i potpredsjednici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije dr. Mato Devčić i Franjo Poljak te drugi stranački dužnosnici.

Bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak podsjetio je na značaju obljetnicu:

“Ove godine obilježavamo 400 godina od slavne mučeničke smrti trojice Košičkih mučenika, među kojima je i naš sveti Marko. Mjesna crkva Bjelovarsko-križevačka o svom sinu, njegovom životu i mučeničkoj smrti promatra snagu vjere koja je izgrađivala osobnost ljudi i davala pečat identitetu europske kulture i civilizacije”. 

“Sveti je Marko simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti”, kazao je Bozanić, usporedivši Svetog Marka Križevčanina s Alojzijem Stepincem. Naglasio je kako je križevački svetac primjer dosljednosti koju treba imati pred očima u svim životnim odlukama. Metropolit Bozanić poručio je Križevčanima da nikada ne zanijekaju ime svojega grada jer je i sv. Marko, iako je otišao u svijet, u imenu zadržao Križevce.

Uoči misnog slavlja, ulicama grada Svetog Marka prošla je procesija od konkatedralne crkve Sv. Križa do Strossmayerovog trga gdje je održana svečana sveta misa, a u procesiji su sudjelovali i čelnici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.