POREZNA REFORMA JOŠ JEDNOM PREDSTAVLJENA U KOPRIVNICI

KOPRIVNICA – Konferencija „Hrvatska kakvu trebamo – porezna reforma iz perspektive gospodarstva – godinu dana poslije“ održana je u Koprivnici u petak, 6. rujna 2019. godine u prehrambenoj kompaniji Podravki. Nazočili su joj izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, predstavnici lokalne vlasti te gospodarstvenici.

„Želimo ponuditi nova rješenja. Naša se zemlja bori s mnogo problema, a jedna od njih je i demografija o kojoj Večernji list na konferencijama govori pune tri godine. I zato se nadam da će se osvijestiti kod svih da bez rješenje demografskog problema nema niti stabilnosti niti gospodarstva“, uvodno je rekao glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić te dodao:

„Godinu dana nakon prethodne konferencije ponovno smo u Koprivnici, što se pokazalo kao pogodak jer je zbog odličnih rezultata Podravke predsjednik Uprave te tvrtke Marin Pucar izabran za gospodarstvenika godine od urednika i novinara. Ovo je prilika da gospodarstvenici, političari i stručnjaci ponovno otvore priču o poreznim rasterećenjima, ali i gospodarskoj klimi u Hrvatskoj.“

Mnoge su stari koje su inicirane na prošlogodišnjoj Konferenciji i prihvaćene, rekao je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar:

„Konferencija je omogućila dobar put komunikacije između Vlade RH i gospodarstva.“

Okupljenima se obratio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je naglasio:
„A svi poduzetnici koji su se usudili stvarati svoje radnike od upisa djeteta u srednju strukovnu školu imat će priliku za dobivanje naknade do 500 tisuća kuna u okviru od gotovo 300 milijuna kuna dobivenih iz strukturnih fondova EU“ te nastavio kako će se novim mjerama poticati zapošljavanje učenika srednjih strukovnih škola.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar financija Zdravko Marić predstavio je prijedlog novih poreznih mjera, poput poreznog rasterećenja plaća mladih osoba do 30 godina kao i izmjene poreza na dobit:
„Diže se prag za stopu od 12% s tri na 7,5 milijuna kuna. S tom mjerom ćemo se popeti na 92% poduzetnika koji će plaćati porez na dobit po stopi od 12%.“. Ministar Marić je dodao kako će se izjednačiti trošarine ne samo za cestovni već i za željeznički promet te kako će izmjene biti javno dostupne medijima i poduzetnicima i kako su otvoreni za dijalog.

U sklopu konferencije prezentacije su održali i član Uprave Podravke za financije Davor Doko te Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a konferencija „Hrvatska kakvu trebamo“ završila je okruglim stolom na temu porezne reforme iz perspektive gospodarstva u kojem su sudjelovali ministar financije Zdravko Marić, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi i Marko Remenar iz Adris grupe.