INTERVJU PREDSJEDNIKA ŽO HDZ-a KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE DARKA SOBOTE ZA DRAVU.INFO I RADIO DRAVU

KOPRIVNICA – Predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota u četvrtak, 29. kolovoza 2019. godine gostovao je u emisiji “Drava info” Radio Drave u Koprivnici, a njegov je intervju objavljen i na portalu drava.info na poveznici https://drava.info/2019/08/intervju-darko-sobota-2/

Neke od tema razgovora bile su posjet predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, kako djeluje HDZ u Koprivničko-križevačke županije te niz drugih aktualnih tema. Dio intervjua donosimo u nastavku.

Gospodine Sobota, kako je bilo tijekom posjeta gospodina Plenkovića Koprivnici?

– Bio je to za sve nas ugodan boravak gospodina Plenkovića u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Osim sjedišta Županijske uprave, posjetio je i Podravku, te sjedište naše stranke i Renesansni festival.

Ima nekih nedoumica. Prvo su se u javnosti pojavile spekulacije da predsjednik Plenković neće posjetiti ovdašnje stranačke kolege. Onda se mijenjao protokol i do sastanka je ipak došlo. Pa su se u javnosti pojavile glasine da je to bilo sve drugo samo ne ugodan sastanak jer vas je predsjednik navodno poprilično kritizirao. Je li to točno?

– Ništa od toga nije točno. Uopće nije istina da sastanak s lokalnim članstvom nije bio predviđen. Oni koji su plasirali tu informaciju u javnost čitali su protokol Vlade, a ne stranke. Naravno da u tom protokolu nije bio naveden susret premijera Plenkovića s našom županijskom organizacijom. Dogovor oko sastanka pripremali smo proteklih mjeseci, upravo ja i sam gospodin Plenković. Imali smo ideju da ćemo na jednoj od terasa u središtu grada popiti kavu. Na kraju smo ipak odlučili da organiziramo sastanak s članovima. Bila je to prigoda da nas informira o rezultatima rada hrvatske Vlade, a razgovarali smo i o predstojećim predsjedničkim izborima.

Ipak, u javnosti se priča da vam je predsjednik stranke uputio kritike jer niste dovoljno učinkoviti, da vas nema u javnosti… Je li to točno? Kakva je njegova ocjena rada podravsko-prigorskog HDZ-a?

– Prije svega, opet ponavljam da to nije točno. Članovi i članice županijske organizacije nisu dobili nikakve kritike. Pozvani smo na zajedništvo i rad koji je pred nama. Bio sam na tom sastanku i ne znam otkud su te informacije došle do vas. A što se tiče zadovoljstva našim radom, Županijska organizacija HDZ-a u Podravini i Prigorju ima odlične rezultate i time je predsjednik Plenković zadovoljan.

 

Gospodine Sobota, imali smo prilike čuti da je jedna od tema koprivničkih razgovora s premijerom Plenkovićem bila i suvlasništvo države u Podravkinom portfelju. Kakav je vaš stav? Treba li država prodati svoj udio ili ga sačuvati?

– Moj je stav identičan onome ostalih lokalnih političara. Država mora sačuvati svoj udio u Podravki i ne treba ga prodavati. To su pokazali i čelni ljudi Podravke u svojoj prezentaciji. Rezultati su odlični, a za očekivati je još bolje uz još veći napredak naše prehrambene industrije. Nas posebice veseli ono što smo najavljivali: da se Podravka vrati na selo, da se vrati u naša dvorišta, što se proteklih godina pokazalo ispravnim. To je smjer kojim Podravka treba ići.

Što je na to rekao gospodin Plenković?

– Gospodin Plenković je prije svega pitao za naše stavove i razmišljanja. Primio ih je na znanje i to nam je nedvosmisleno rekao. Oduševilo ga je što smo u toj temi jedinstveni, i vodstvo Grada Koprivnice, i Županije, ali i naša stranka.

Je li decidirano rekao hoće li se prodavati ili ne državni udio u Podravki?

– Nismo razgovarali na taj način, hoće li se nešto prodavati ili neće. No, primio je na znanje naša razmišljanja. Možemo biti zadovoljni njegovim stavovima koje nam je izrekao tijekom razgovora.

Što dalje?

– Očekujem da će naši stavovi biti uvaženi i da će biti napretka.

 

Gospodine Sobota, kad govorimo o prostoru Podravine i Prigorja, što možemo očekivati od gospodina Plenkovića?

– I od gospodina Plenkovića i od hrvatske Vlade očekujemo, kao što je premijer nedvosmisleno obećao u Uredu župana i našim stranačkim prostorijama, da će u prosincu ovdje održati svoju sjednicu. Prije toga očekujem da ćemo župan Koren i ja sudjelovati u pripremi te sjednice. Radni sastanak na kojem ćemo definirati našem kraju i našim građanima važne teme bit će održan u Zagrebu.

Hoće li gospodin Plenković – predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer – na tu sjednicu u Koprivnicu doći kao sveti Nikola ili Djed Mraz ili…?

– Sjednica će biti održana uoči najradosnijih blagdana pa mi očekujemo da će i sjednica biti takva.

Što konkretno očekujete vi i Županijska uprava? Možemo li očekivati i ispunjavanje očekivanja ostalih ovdašnjih jedinica lokalne samouprave?

– Sve teme o kojim stalno razgovaramo, svi problemi s kojima se susrećemo vjerujem da će biti uz pomoć premijera i hrvatske Vlade riješeni ili da će se početi rješavati. Govorili smo o brzoj cesti, o RCGO-u Piškornica, gradnji obrazovne infrastrukture i nizu drugih tema važnih za boljitak životnog standarda naših građana. Premijer nam je za sve to dao potporu i očekujem da će Vlada na prosinačkoj sjednici u Koprivnici donijeti zaključke u interesu naših građana.

Više na: https://drava.info/2019/08/intervju-darko-sobota-2/

Izvor: drava.info