REPUBLIKA HRVATSKA ŠEST GODINA ČLANICA EUROPSKE UNIJE

KOPRIVNICA – Republika Hrvatska 1. srpnja 2019. godine obilježava šestu godišnjicu članstva u Europskoj uniji.

Postavši 28. članicom ove obitelji, Hrvatska je ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i omogućila svojim građanima budućnost u sklopu jedne od najrazvijenijih zajednica u svijetu. Zajednica je to koja počiva na vrijednostima koje Hrvatska i sama dijeli. Ulaskom u Europsku uniji, Hrvatska je postala partner ostalim državama članicama u daljnjem razvoju europskog projekta, ali je i osigurala svoju prepoznatljivost u svijetu kao dio tog kluba. Članstvo u Europskoj uniji izravno utječe na svakodnevni život građana u raznim područjima kao što su gospodarstvo, poljoprivreda, promet, zaštita okoliša, zaštita potrošača, obrazovanje, mogućnost
putovanja i rada, te omogućuje Hrvatskoj da u tim okvirima štiti i promiče vlastite ciljeve i interese.

Hrvatska istovremeno aktivno pridonosi razvitku Europske unije, razvoju i usvajanju najviših standarda u svim članicama, očuvanju i promicanju njezinih vrijednosti te daljnjem procesu njezina jačanja, daljnjeg približavanja i povezivanja. U sklopu vanjskog djelovanja Europske unije, Hrvatska pridonosi ostvarenju vlastitih sigurnosnih i vanjskopolitičkih ciljeva, između ostaloga sudjelovanjem u mirovnim misijama i operacijama u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Sudjelovanjem u jačanju obrambenih kapaciteta Unije kroz niz važnih projekata (Stalna strukturirana suradnja, Koordinacijski godišnji pregled obrane, Europski obrambeni fond) Hrvatska jača vlastite obrambene sposobnosti i suradnju između država, te stvara preduvjete za jačanje nacionalne obrambene znanstveno-istraživačke i industrijske baze.

Hrvatska će u prvoj polovici 2020. prvi put predsjedati Vijećem Europske unije. Predsjedanje će biti vidljiv i važan pokazatelj našeg doprinosa djelovanju i razvoju Europske unije. Odvijat će se u vrlo izazovnom razdoblju, nakon redovnih izbora za Europski parlament 2019. godine i formiranja nove Europske komisije u drugoj polovici 2019. godine, te nakon povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Samo u Bruxellesu predviđeno je održavanje oko 1.400 sastanaka različitih radnih tijela Vijeća EU-a kojima će hrvatski predstavnici predsjedati na različitim razinama, pri čemu će voditi rasprave, predlagati rješenja i tražiti kompromise između različitih stajališta država članica, te rukovodit procesom donošenja odluka.

Više od 200 događanja povezanih s našim predsjedanjem Vijećem EU-a organizirat će se u Hrvatskoj. Radi se o summitu europskih lidera kao i ministarskim sastancima, sastancima upravljačkih ili radnih razina različitih formacija Vijeća, te različitim konferencijama. Tijekom našeg predsjedanja Vijećem EU-a prioriteti će biti usmjereni na gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje sigurnosti, i to unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a, energetsku i prometnu povezanost te proširenje EU-a. Predsjedanje je ujedno i prilika za promicanje imidža i turističkog potencijala cijele zemlje, tim više što će tijekom 2020. godine Rijeka biti prvi hrvatski grad koji će postati Europska prijestolnica kulture. Predsjedanje je istovremeno i zahtjevan posao za cijelu državnu upravu, ali i prilika za njezinu dodatnu profesionalizaciju i izobrazbu.

Izvor: mvep.hr