MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA “ZLATNA VINA ALPE ADRIA 2019.”

KOPRIVNICA – Međunarodna izložba vina “Zlatna vina Alpe Adria 2019.” u organizaciji i domaćinstvu Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije te u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom i Savezom Alpe Jadran, održana je u petak, 28. lipnja 2019. godine u Podravkinom rekreacijskom centru u koprivničkom Starigradu.

Manifestacija je okupila vinare s najbolje ocijenjenim vinima, zlatnim vinima, s izložbi u regijama članicama Saveza Alpe Jadran i šire, a ocjenjivalo ih je međunarodno povjerenstvo na čelu s predsjednicom doc. dr. sc. Ana-Marijom Jagatić Korenika.

Uz brojne vinare iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, izložbi su nazočili i saborski zastupnik Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i brojni drugi uglednici iz društveno-političkog i gospodarskog života Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora izložbe Darko Sobota zahvalio je svim vinarima, organizatorima i sponzorima, predvođenim Podravkom, na podršci manifestaciji te istaknuo kako je situacija u vinarstvu, a posebice podrumarstvu u Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednjih 10-ak godina u uzlaznoj putanji što je i rezultiralo velikim pomacima u kvaliteti vina.
„Na području županije danas imamo 35 registriranih vinara koji svoja vina stavljaju u promet i sudjeluju u komercijalnom segmentu. U odnosu na neke susjedne županije, to se može činiti kao malen broj, no ako imamo na umu da ih je prije 10-ak godina bilo samo četvero, onda je ovo zaista velik napredak. Tu se posebice mora istaknuti i briga Županije koja kroz poticajne mjere uvelike pomaže, a velika pohvala ide i samim vinarima i podrumarima koji investiraju u sebe, svoje znanje i opremu, što donosi kvalitetu koja je prepoznatljiva ne samo u ovom dijelu Hrvatske već i u Europi“, naglasio je Sobota.

Izložbu je otvorio koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je tom prilikom zahvalio svim organizatorima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe istaknuvši kako je ponosan što se enološka karta Podravine i Prigorja u posljednjih nekoliko godina podigla na europsku razinu kvalitete i po pitanju vinarstva i podrumarstva, ali i hobističkog pristupa malih vinara koji su dostigli zavidan stupanj razvoja.

Šampionom izložbe i titulu najboljeg vina, s osvojena 92 boda i velikom zlatnom medaljom, proglašeno je predikatno vino Traminac 2017., izborna berba prosušenih bobica, proizvođača Josipa Rajakovića iz Krašića, Zagrebačka županija.