MINISTRICA PEJČINOVIĆ BURIĆ NOVA GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE

STRASBOURG – Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu, 26. lipnja 2019. godine u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Za našu potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova glasovalo je 159 zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, dok je njezin protukandidat Didier Reynders dobio 105 glasova. Pejčinović Burić postala je tako druga žena u povijesti na čelu te organizacije te prva osoba iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

“Ovo je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u međunarodne institucije”, rekao je predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. “Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila, možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima, u vrijednostima koje dijelimo”, kazao je predsjednik Plenković te istaknuo kako je Hrvatska odličan dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja Vijećem Europe prošle godine.

 

ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije čestita novoizabranoj glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić!