SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENO 30 GODINA HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE

ZAGREB – Hrvatska demokratska zajednica u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. godine obilježila je 30. obljetnicu osnutka. HDZ je osnovan 17. lipnja 1989. godine (više na: https://zo.hdzkc.com/2019/06/17/17-lipnja-1989-17-lipnja-2019-30-godina-od-osnutka-stozerne-hrvatske-stranke/). 

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu tim je povodom održana svečana akademija, kojoj su nazočili i čelnici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije predvođeni predsjednikom Darkom Sobotom. U svom govoru na svečanoj akademiji predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se i na predstojeće predsjedničke izbore:

“Kao predsjednik HDZ-a, očekuje ponovnu kandidaturu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Siguran sam da ćemo ju svi zajedno podržati. Na njoj je da pronađe pravi trenutak da objavi svoju kandidaturu, a ja vidim da ju HDZ-ovke i HDZ-ovci očekuju širokih ruku”, rekao je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Predsjednik Plenković je podsjetio kako je HDZ osnovao prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te kako je HDZ u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su: stvaranje demokratskih institucija, obrana Hrvatske od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani ciljevi prema EU i NATO-u.

“Možemo uistinu biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnog i gospodarskog sustava, te na članstvu Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji”, naglasio je Plenković te dodao kako HDZ danas radi na rješavanju ključnih pitanja za hrvatske građane: gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira. Predsjednik Plenković naglasio je kako se 2019. obilježava i 20. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30 godina HDZ-a i započeli na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je izaslanstvo stranke, predvođeno Plenkovićem, položilo vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a doktora Franje Tuđmana, a sve kako bi još jednom odali poštovanje svojem utemeljitelju.

Foto: facebook.com/HDZ1989/