17. lipnja 1989. – 17. lipnja 2019. – 30 GODINA OD OSNUTKA STOŽERNE HRVATSKE STRANKE

Hrvatska demokratska zajednica danas, u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. godine, obilježava 30. obljetnicu osnutka.

HDZ je osnovan 17. lipnja 1989. godine u prostorijama Nogometnog kluba “Borac” na zagrebačkom Jarunu, a na toj je skupštini prvim predsjednikom imenovan doktor Franjo Tuđman. Radi se o velikoj obljetnici najveće i najuspješnije hrvatske stranke koja je u ključnim trenucima uvijek znala naći odgovore na pitanja hrvatskog društva i njegove budućnosti, a posebno 1989. godine kada je vladala opća pomutnja, nesigurnost i neizvjesnost u pogledu hrvatske budućnosti.

Najava osnivanja u veljači 1989. godine

Osnivanje Hrvatske demokratske zajednice doktor Franjo Tuđman najavio je na Tribinu Društva Književnika u Zagrebu, 28. veljače 1989. godine, a nakon te najave, tadašnje okružno javno tužiteljstvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv dr. Tuđmana, pod tvrdnjom kako je prekršio sudski zabranu javnog istupanja u roku od pet godina. No međutim, postupak je obustavljen jer je Tuđmanu zabrana javnog istupanja istekla 1988. godine.

Osnivačka skupština HDZ-a trebala se održati 17. lipnja 1989. godine u hotelu Panorama u Zagrebu. Međutim, tadašnji Gradski sekretarijat unutrašnji poslova Zagreb izdao je rješenje kojim je zabranjeno održavanje skupštine pa je Inicijativni krug i Pripremni odbor HDZ-a odlučio da se skupština održi na nenajavljenom mjestu. Osnivačka skupština održana je tog dana, no u prostorijama Nogometnog kluba “Borac” na zagrebačkom Jarunu. Za predsjednika stranke izabran je dr. Franjo Tuđman, izabrano je i Predsjedništvo, Središnji odbor i ostala stranačka tijela te je usvojena Programska deklaracija stranke, a ubrzo se potom počinju uspostavljati i ogranci HDZ-a u inozemstvu, po Europi, najviše u Njemačkoj te Kanadi i SAD-u.

Središnji odbor HDZ-a u rujnu 1989. godine na svojoj je sjednici odlučio poduprijeti Skupštinu SR Slovenije u povodu usvajanja ustavnih amandmana te je izdano javno priopćenje “Za pravo na suverenitet i samoodređenje i osobnu odgovornost”, zatražena je obnova Matice hrvatske i vraćanje spomenika banu Josipu Jelačiću na glavni zagrebački trg.

29. studenoga 1989. godine Hrvatska demokratska zajednica uputila je “Proglas građanima i Saboru SR Hrvatske i cijelomu hrvatskom narodu” u kojem su zahtijevali oživotvorenje prava hrvatskog naroda na samoodređenje.

Glavni programski cilj HDZ-a bio je uspostava demokratske, samostalne i suverene hrvatske države izvan SFR Jugoslavije, a oko ovih temeljnih pitanja u hrvatskom je narodu bilo veliko suglasje.

Na prvim višestranačkim izborima u travnju i svibnju 1990. godine HDZ odnosi pobjedu i ustrojava novu hrvatsku vlast. Na početku je bio nacionalno-demokratski pokret, a na 2. Općem saboru 1993. donosi Program stranke i definira se svjetonazorski kao demokršćanska stranka.

Od tada pa do danas HDZ je pojedinačno najjača politička stranaka u Hrvatskoj.

17. lipnja 2019. godine

Hrvatska demokratska zajednica danas, u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. godine, 30. obljetnicu osnivanja stožerne hrvatske stranke obilježit će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će biti održana svečana akademija, a potom će se na prostoru Nogometnog kluba Jarun odigrati već tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda. 

Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom stranke i Vlade RH Andrejom Plenkoviće, prije svečane akademije, položit će vijenac i zapaliti svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

Drage članice i članovi Hrvatske demokratske stranke u Koprivničko-križevačkoj županiji,

simpatizeri stranke,

sretna vam 30. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice, stožerne hrvatske stranke!