ČELNICI ŽO HDZ-a NA SVEČANOSTI OTVORENJA 52. KRIŽEVAČKOG VELIKOG SPRAVIŠČA

Svečanosti otvorenja 52. Križevačkog velikog spravišča na središnjem trgu u Križevcima, u petak, 7. lipnja 2019. godine, kojoj je prethodila svečana povorka ulicama središta grada, nazočili su i čelnici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije predvođeni predsjednikom Darkom Sobotom.

Svečanost su , uz predsjednika Sobotu, uveličali potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak, članovi GO HDZ-a Križevci Stjepan Peršin i Đuro Klopotan, te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, a svečanosti je prisustvovao i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima.

 

Priča Križevačkog spravišča veže se uz Legendu o hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV. kojeg su kalnički seljaci hranili šljivama i tako ga spasili od najezde Tatara, da bi on u znak zahvalnosti dodijelio plemenitaške titule što je izazvali ljubomoru starih purgera iz Križevaca. Posvađane strane pomirila je ljubav mladića s Kalnika i djevojke iz grada te se na njihovoj svadbi tri dana veselilo, jelo i pilo, a ključevi grada u te se dane predaju u ruke varoškog suca koji tri dana upravlja starim kraljevskim gradom Križevcima.

52. izdanje Križevačkog velikog spravišča, uz bogat program za sve generacije, održava se od 7. do 9. lipnja 2019. godine na brojnim lokacijama u Križevcima.