Članovi Hrvatsko-mađarske skupine prijateljstva primili veleposlanika C. Demcsáka

ZAGREB – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskog sabora Hrvatska-Mađarska Darko Sobota te članovi Erik Fabijanić, Davor Ivo Stier, Robert Jankovics, Marijana Petir, Dražen Bošnjaković, Martina Vlašić Iljkić, Goran Ivanović i Rade Šimičević održali su u srijedu, 1. prosinca 2021. godine, sastanak s veleposlanikom Mađarske u RH Csabom Demcsákom.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske su dobrosusjedski i visoko razvijeni, istaknuo je voditelj Skupine Darko Sobota te zahvalio veleposlaniku Demcsáku na mađarskim donacijama i pomoći nakon razornih potresa u Hrvatskoj prošle godine i predstavio članove Skupine veleposlaniku. Sobota je pohvalio dosadašnje vrlo intenzivne aktivnosti Skupine prijateljstva i zahvalio veleposlaniku Demcsáku na dostupnosti, pomoći i prijateljstvu. Veleposlanik Demcsák zastupnicima je rekao kako je dužnost veleposlanika u Republici Hrvatskoj preuzeo u travnju 2020. godine i iskazao žaljenje što mu je početak mandata obilježen pandemijom koronavirusa, koja je usporila bilateralne kontakte dviju država. Demcsák je izvijestio kako Mađarsku očekuju parlamentarni izbori u travnju 2022. godine te izrazio nadu kako će se posjeti na parlamentarnoj razini uspjeti realizirati u proljeće ili ljeto iduće godine. Kao jednu od tema od zajedničkog interesa veleposlanik Demcsák je istaknuo skrb o nacionalnim manjinama i zaključio kako je suradnja dviju država u ovom području izvrsna. Dodao je kako bi Hrvatska i Mađarska mogle pojačati komunikaciju oko povećanja broja graničnih prijelaza, kojih je zasada samo sedam na 350 kilometara dugoj granici, a koji bi doprinijeli boljoj suradnji u turizmu i gospodarstvu, ali i olakšali putovanje pograničnim radnicima.

Član Skupine prijateljstva Davor Ivo Stier predložio je zajedničko obilježavanje 10. godišnjice potpisivanja Ugovora o pristupanju RH EU 9. prosinca te 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Mađarske i Hrvatske koja će se obilježiti iduće godine. Članica Skupine Marijana Petir zahvalila je mađarskoj Vladi i građanima na pomoći kod financiranja obnove osnovne škole u Petrinji i crkve svetog Nikole i Vida u Žažini. Petri je pohvalila rad mađarskog međunarodnog humanitarnog programa “Hungary helps” u aktivnostima zaštite slobode vjere i vjeroispovijesti širom svijeta. Veleposlanik Demcsák zahvalio je i dodao kako će se u četvrtak, 2. prosinca 2021. godine, potpisati Ugovor o donaciji za obnovu crkve u Remetama i glazbene škole u Petrinji.

Na sastanku se razgovaralo i o nastavku uspješnog projekta bratimljenje pograničnih općina i gradova dviju država, tradicionalno dobroj suradnji u turizmu te donošenju Odluke o Danu prijateljstva Hrvatske i Mađarske.

Izbor: sabor.hr