Saborski Odbor za europske poslove o djelovanju Hrvatskog sabora u europskim poslovima

ZAGREB – Prethodnu raspravu o djelovanju Hrvatskog sabora u europskim poslovima održao je u četvrtak, 25. studenog 2021. godine, Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora. Sjednici je, uz članove Odbora i predsjednika Domagoja Hajdukovića, nazočio i potpredsjednik Odbora Darko Sobota te predsjednici i članovi nekoliko saborskih odbora, imenovani članovi i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Na ovoj prethodnoj raspravi, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila je program rada Europske komisije za 2022. godinu.

Predstavljen je proces provedbe prethodne rasprave kojom započinje ciklus obavljanja europskih poslova u Hrvatskom saboru, što je, naglašeno je, temelj za odabir prioriteta i izradu radnog programa za razmatranje hrvatskih stajališta.

– Europska komisija zacrtala je korake u ovom ambicioznom planu kako bi ostvarila zeleniju, pravedniju, digitalniju i otporniju Europsku uniju, u kontekstu niza događaja koji su teški, ne samo Europi već i cijelom svijetu, rekla je potpredsjednica EK Dubravka Šuica, predstavljajući plan rada Europske komisije za iduću godinu. Šuica je dodala kako je osobita pozornost posvećena mladima i naraštaju koji dolazi te je naglasila kako je 2022. godine proglašena Europskom godinom mladih.

– Radit ćemo na provedbi sveobuhvatne Strategije o pravima djece, što uključuje zakonodavnu inicijativu Europske komisije protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, također i strategije koje su usmjerene na bolji Internet za djecu i akcijski plan za mlade u vanjskom djelovanju Europske unije, dodala je Šuica.

Osim zelene i digitalne tranzicije, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, dodala je kako su tu i demografska tranzicija i snažnija Europa u svijetu, a govorila je i o važnosti usvajanja europskog Pakta o azilu i migracijama kako bi se uspješnije nosili s pokušajima destabilizacije i hibridnih napada na vanjskim granicama Europske unije. Kad je riječ o Konferenciji o budućnosti Europe, potpredsjednica Šuica naglasila je važnost sudjelovanja što većeg broja građana, posebice putem višejezične digitalne platforme, koja predstavlja direktnu i jedinstvenu komunikaciju građana s institucijama Europske unije, te je dodala kako je prva tema u fokusu interesa građana na ovoj platformi klima i klimatske promjene, zatim zelene politike i stanje demokracije. Do sada je ovoj platformi pristupilo oko četiri milijuna građana.

Također, razgovaralo se i o potrebi osiguranja vanjskih granica i sigurnosti Europske unije, pronalaženja načina zaustavljanja negativnih demografskih trendova u pojedinim dijelovima Europske unije, jačanju socijalne Europe, osnaživanja ruralnih područja Europske unije, efikasnijem korištenju sredstava fondova Europske unije i snažnijoj borbi protiv nasilja nad ženama.

Izvor: sabor.hr