30. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja

KOPRIVNICA – 30. godišnjica preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja svečano su obilježeni ovog četvrtka, 30. rujna 2021. godine, a svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Darko Sobota.

Svečanost obilježavanje ovog značajnog i ponosnog dana započela je svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Svetog Nikole u Koprivnici, a potom je program nastavljen u prostoru današnjeg Kampusa, odnosno nekadašnje vojarne “Ban Krsto Frankopan”. Tamo su delegacije položile vijence i zapalile svijeće. Nakon mimohoda pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije te udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, program obilježavanja održan je kod “Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata” na Florijanskom trgu. Vijence su tom prilikom položila i zapalili svijeće brojne delegacije, među kojima i izaslanstvo predsjednika VRH te ministarstava hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova.

– Mi Podravci i Prigorci u mnogočemu smo poznati, a jedna je naša vrlina, često u našim poslovima i mana, skromnost. Biti skroman kroz godinu je dobro, no u ovakvim prilikama kao što je ova današnja, ne moramo biti skromni već s ponosom hvaliti i zahvaliti našim prijateljima, suborcima, koji su dali živote za našu domovinu. 173 mlada čovjeka s područja Podravine i Prigorja dala su svoj život za slobodnu i suverenu Hrvatsku i oni su zapravo zalog naše budućnosti te zaslužuju veliko poštovanje od svih nas. Priznanje zaslužuju i naši živi branitelji. Hvala i svima koji su dali nesebično sebe prije 30 godina kod pregovaranja za preuzimanje koprivničke Vojarne. Oni su iskazali tu podravsku mudrost i odlučnost da Koprivnica ne doživi sudbinu nekih drugih gradova u Hrvatskoj, gdje vojarne nisu preuzete, kao kod nas, na miran i siguran način, rekao je u prigodnom obraćanju izaslanik predsjednika Vlade RH i saborski zastupnik Darko Sobota te u svoje osobno i u ime PRVRH Andreja Plenkovića koprivničkim braniteljima čestitao njihov dan i još jednom im na svemu zahvalio.

 

 

Foto: kckzz.hr, koprivnica.hr, drava.info