Veleposlanik Mađarske Demscák i saborski zastupnik Sobota o suradnji dviju država

ZAGREB – Veleposlanika Mađarske Csabu Demscáka primio je ove srijede, 22. rujna 2021. godine, u Zelenom salonu Hrvatskog sabora, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Mađarska, saborski zastupnik Darko Sobota.

Bilateralni odnosi dviju država su dobrosusjedski i dobro razvijeni, složili su se veleposlanik Demcsák i zastupnik Sobota. Sobota je zahvalio mađarskom veleposlaniku na mađarskim donacijama i pomoći nakon prošlogodišnjih potresa u Hrvatskoj:

Hvala i mađarskoj Vladi na najavljenom financiranju obnove osnovne škole u Petrinji, kao i crkve svetog Nikole i Vida u Žažini, dodao je zastupnik Sobota.

Veleposlanik Demcsák rekao je kako Mađarska želi i dalje pomagati u obnovi potresom razorenih područja te je također ovom prilikom naglasio i ponudio pomoć mađarskih poduzetnika i tvrtki kako bi se lokalno stanovništvo što prije vratilo normalnim životima.

Uz to, na sastanku se razgovaralo i o turističkoj sezoni.

– Iako je rekordne 2019. godine Hrvatsku posjetilo 750 tisuća Mađara, u ovoj 2021. godini u Hrvatskoj se odmaralo 500 tisuća mađarskih gostiju što je i dalje velik broj, naglasio je veleposlanik Demcsák, a s njim se složio zastupnik Sobota, dodavši kako su Mađari tradicionalno vjerni gosti na Jadranu te im ovom prilikom zahvalio na povjerenju u ovim, za turizam, iznimno izazovnim vremenima.

Saborski zastupnik i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Mađarska Darko Sobota predložio je sastanak veleposlanika i ostalih članova saborske Skupine prijateljstva, kako bi se definirale teme buduće suradnje i intenzivirala dobra parlamentarna suradnja dviju država.

Na sastanku je bilo riječi i o potencijalima suradnje Hrvatske i Mađarske u gospodarskom, kulturnom i obrazovnom sektoru, kao i nastavku i više nego uspješnog projekta bratimljenja pograničnih općina, gradova pa i županija Hrvatske i Mađarske.

 

viber slika 2021 09 22 12 37 48 178