Počela 8. sjednica Hrvatskog sabora

ZAGREB – 8. sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora počela je ove srijede, 15. rujna 2021. godine, aktualnim prijepodnevom u kojem je 39 saborskih zastupnica i zastupnika postavljalo pitanja predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću te ministricama i ministrima u Vladi RH. Jedno od pitanja postavio je i saborski zastupnik te predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.
Saborski zastupnik Darko Sobota pitanje je postavio potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću:
– U hrvatskoj javnosti pokazala se i pojavila zabrinutost zbog cjelokupne situacije u Afganistanu, posebice vezano uz prijem tamošnjeg stanovništva u RH te eventualnim novim migracijskim valom u Hrvatskoj, kakvom smo svjedočili prije nekoliko godina. Koliko i tko utječe na dolazak izbjeglica i migranata u RH i je li opravdana zabrinutost naših građana novim migracijskim valom. Kakva je trenutna situacija, pitao je saborski zastupnik D. Sobota.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uvodno je naglasio kako je ovo iznimno važna tema i nije tema o kojoj se raspravlja samo u RH, već i u EU te diljem svijeta, posebice nakon iskustva iz 2015. i 206. godine, kada su se valovi migranata kretali preko hrvatskog te EU teritorija, do njihovih krajnjih odredišta.
– Imajući u vidu naš geopolitički položaj, ovo pitanje i situacija nadilazi ovu Vladu te je to pitanje o kojem će se raspravljati još dugi niz godina i brojne će Vlade raditi na tome. Ova Vlada po tom pitanju pristupa strateški, uvažavajući činjenicu kako se s migracijama ne možemo nositi od danas do sutra, već su za to važni pravci djelovanja koje je ova Vlada postavila. Ojačali smo vanjsku kopnenu granicu naše zemlje, koja je najduža u EU: o njoj brine više od šest tisuća graničnih policajaca i drugih službi koje su angažirane, zatim smo iznimno jak naglasak stavili na borbu protiv krijumčarenja ljudi, a isto tako, ova je Vlada uložila velika sredstva u opremanje policije. Više od 200 milijuna eura uloženo je u modernizaciju i opremanje policije. Cijelo ovo vrijeme, RH nije zatvorena i samo tijekom ove godine zaprimili smo oko 1.700 zahtjeva za azil, a više od polovice bili su zahtjevi državljana Afganistana i dosadašnje nam iskustvo pokazuje kako će ih biti i više. Trenutno 126 državljana Afganistana traži međunarodnu pomoć, uključujući onih 19 koji su već u RH. Nitko trenutno ne može reći kako će se ova situacija dalje razvijati, no i dalje ćemo činiti sve da RH bude i dalje iznimno sigurna zemlja, odgovorio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zastupniku Soboti.