Zastupnik Darko Sobota susreo se s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom

ZAGREB – Saborski zastupnik i voditelj Hrvatsko-mađarske međuparlamentarne skupine prijateljstva Darko Sobota održao je u četvrtak, 11. veljače 2021. godine, sastanak s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom. Glavni naglasci sastanka bili su potvrđivanje vrlo dobrih odnosa Hrvatske i Mađarske koje dijele burnu zajedničku povijest, ali i mnoge interese u europskim i bilateralnim pitanjima.

Sobota je kazao kako je suradnja pograničnih općina i gradova u dvije zemlje izvrsna te dodao kako je osobno, kao načelnik Općine Kalinovac, a kasnije i kao zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, bilo vrlo angažiran oko bratimljenja hrvatskih i mađarskih općina i županija.

„Posebno sam ponosan što smo imali priliku potpisati sporazum o suradnji i prijateljstvu općine Kalinovac i mađarske općine Balatonboglár, rekao je Sobota. Veleposlanik je pozdravio ovu inicijativu i predložio povezivanje Lepoglave s mađarskim gradom Halašem, a kao poveznicu naveo je tradiciju izrade svjetski poznate čipke u oba grada.“, rekao je Sobota.

U nastavku sastanka zastupnik Sobota upoznao je veleposlanika sa svojom funkcijom potpredsjednika Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTC) Pannon te predstavio prioritete Grupacije: razvoj projekata prekogranične suradnje županija iz Hrvatske i Mađarske posebno u sektoru prometne infrastrukture kao i bolje povezivanje malih i srednjih poduzeća i OPG-ova dviju zemalja. Veleposlanik je istaknuo kako Mađarska podržava ulazak Hrvatske u zonu Schengena, što bi, kako je naglasio itekako olakšalo daljnju suradnju gospodarstvenika i mobilnost stanovnika.

 

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o inicijativi proglašenja Dana Hrvatsko-mađarskog prijateljstva te je zajednički zaključeno kako je inicijativa  hvalevrijedna i podržana s obje strane te kako se može započeti sa službenom procedurom u oba parlamenta.