KONFERENCIJA ZA MEDIJE ČELNIKA ŽO HDZ-a KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

KOPRIVNICA – Konferenciju za medije održali su ovog ponedjeljka, 8. veljače 2021. godine, čelnici Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije; predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Darko Sobota, potpredsjednik ŽO HDZ-a Damir Felak te predsjednik GO HDZ-a Koprivnica i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Uvodno se predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Darko Sobota zahvalio je novinarima na dosadašnjoj dobroj suradnji te se osvrnuo na aktualnosti u proteklom razdoblju:

– Zahvaljujem i mirovinskim fondovima i Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem na brzom rješavanju problema s čelnikom Podravke nakon smrti Marina Pucara. Po prvi puta na čelu Podravke je jedna žena i to prije svega kompetentna. Siguran sam da će gospođa Martina Dalić svojim znanjem i voljom unaprijediti poslovanje Podravke koje je posljednjih nekoliko godina bilo dobro. Kompetencije gospođe Dalić upravo to i garantiraju. Prvenstveno tu mislim na njezinu stručnost u ekonomiji i fondovima Europske unije. Vjerujem da će sve to biti dodatna kvaliteta i doprinos u povlačenju europskih sredstava u samu kompaniju. To su dodatna ulaganja u proizvodne procese, te okretanje i poljoprivrednoj zajednici i ne samo na području Koprivničko-križevačke županije već i cijele RH, rekao je Sobota te se u nastavku osvrnuo i na oporbena prozivanja oko imenovanja Martine Dalić predsjednicom Podravke:

– U ne tako davnoj prošlosti, kada je isključivo politika određivala tko će voditi ovako velike kompanije kao što je Podravka, imali smo jedan primjer. Tada nikoga to u Koprivnici nije smetalo, a još je manje smetalo što je o plaćama, koje nikad nisu bile manje, bilo zabranjeno govoriti. Nikoga nije smetalo što se prodavao Studenac, zatvarale klaonice, prodao biznis s kruhom, nije se otkupljivalo život s ovih područja, a nije se ni pričalo kada se ulagalo i otvaralo podružnice u egzotičnim zemljama. Sve je to novac koji je odlazio iz Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije i naše hrvatske tvrtke, a nitko, ali baš nitko o tome nije govorilo. Podsjećam kako se tada nije govorilo ni o stručnosti, dok danas nemamo povjerenja u kompetencije doktorice ekonomije koja će voditi Podravku, ali smo s druge strane imali povjerenja u profesora općenarodne obrane i društvene samozaštite. Tada nije bilo važno da su na čelu kompanije ekonomisti, kao što je to danas. Danas smo svi veliki Podravci i Prigorci i svi svojatamo tvrtku čiji su vlasnici mirovinski fondovi i država, kazao je predsjednik Sobota, a osvrnuo se i na dolazak saborskih zastupnika MOST-a u Koprivnici pa Sobota naglašava kako nije iznenađen njihovim dolaskom:

– Što drugo očekivati od male, populističke i demagoške stranke koja se Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije sjeti samo u izbornim kampanjama, pa onda vide na karti da postojimo. Nismo do sada od tih “stručnjaka” čuli neki konstruktivni prijedlog, a stalno mantraju isto “ovdje ništa ne valja”. 

Potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak naglasio je kako je njegov, ali i stav stranke da se politika što manje treba uplitati u Podravku i sve vezano oko poslovanja prehrambene kompanije:

– No s druge strane, ne možemo pobjeći od toga da je država relativno većinski vlasnik, te ona, odnosno Vlada mora utjecati na to tko će biti na čelu Podravke. Smatram kako je Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem odabrala dobru kandidatkinju, naglasio je Felak te dodao kako i sam ima iskustvo rada s Martinom Dalić, kada je bio član Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora:

– Tada je došla neočekivana situacija s Agrokorom. Smatram kako je cijeli postupak oko Agrokora koji je upravo vodila Martina Dalić jamstvo kako će na kvalitetan način voditi i Podravku te s dobrim rezultatima napraviti još bolje. Agrokor je bila najveća gospodarska kriza koja nas je sve snašla nakon Domovinskoga rata, a zahvaljujući svemu, sačuvalo se i 60 tisuća radnih mjesta i nije bilo stečaja. Sve to vodila je upravo Martina Dalić i to je jedna od njezinih velikih, ako ne i najvećih kompetencija, rekao je Felak.

Podravka je subjekt koji utječe na cijeli društveni život ovoga kraja, naglasio je predsjednik GO HDZ-a Koprivnica i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić:

– Prije svega još jednom čestitam Martini Dalić na imenovanju i izražavam zadovoljstvo što je ona ujedno i prva žena na čelu Podravke. Od nje očekujem nove investicije za bolje poslovanje, otvaranje novih radnih mjesta te nastavak brige o radnicima i povećanje njihovih materijalnih prava. Vjerujem kako će nastaviti i poticanje poljoprivredne proizvodnje i otkup poljoprivrednih proizvoda iz naše, Koprivničko-križevačke županije i cijele Hrvatske, a vjerujem da će suradnja biti dobra i s lokalnom zajednicom, izjavio je Ljubić.