POTPISAN UGOVOR O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA RCGO PIŠKORNICA

KOPRIVNICA – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica potpisan je u četvrtak, 8. listopada 2020. godine u prostorima Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici. Ugovor, kojim su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 313,7 milijuna kuna, potpisali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman, a potpisivanju je nazočio i saborski zastupnik Darko Sobota.

Potpisivanjem ovog Ugovora stvoreni su svi preduvjeti za realizaciju značajnog projekta koji će omogućiti uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u županijama sjeverozapadne Hrvatske. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 448,2 milijuna kuna, a u sufinanciranju uz EU, koja osigurava 70% iznosa prihvatljivih troškova, sudjelovat će i Fond za zaštitu
okoliša i energetsku učinkovitost s 20 te s 10% suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te općina Koprivnički Ivanec na čijem području je planirana izgradnja RCGO Piškornica.

– Izgradnjom RCGO Piškornica kreira se vrh piramide sustava gospodarenja otpadom na području sjeverozapadne Hrvatske.  Izgradnjom Centra posao na izgradnji učinkovitog sustava gospodarenja otpadom nije gotov. Poduzeli smo čitav niz aktivnosti koje prate ovaj proces, od izgradnje 20 reciklažnih dvorišta na području ove četiri županije koje su osnivači RCGO-a Piškornica, nabave vozila za posebne kategorije otpada do projekata izgradnje postrojenja koje će se baviti građevinskim otpadom i njegovom oporabom. Potpisom Ugovora otvorili smo prostor za proces javne nabavu i za realizaciju ovog vrlo važnog centra za ovaj dio Hrvatske. Čestitam svim županima na upornosti i dionicima koji su uključeni te sudjeluju na projektu“, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon potpisivanja Ugovora.

foto: kckzz.hr