ODVAŽNO ZA HRVATSKU – PREDSTAVLJEN PROGRAM I KANDIDATURA A. PLENKOVIĆA ZA NOVI MANDAT

ZAGREB – Članovi i članice ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, predvođeni predsjednikom Darkom Sobotom i saborskim zastupnikom Damirom Felakom, nazočili su u subotu, 15. veljače 2020. godine predstavljanju programa za predstojeće unutarstranačke izbore “Odvažno za Hrvatsku” u zagrebačkoj Mimari aktualnog predsjednika stranke i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Prvi se članicama i članovima HDZ-a obratio Ivan Anušić, kandidat za potpredsjednika stranke te naglasio kako je HDZ mainstream hrvatske politike te stranka koja je od početka vodila Hrvatsku na temeljima koje su stvorili hrvatski branitelji. Drugi kandidat za potpredsjednika HDZ-a Branko Bačić podsjetio je članice i članove stranke kako 15. ožujka biramo predsjednika HDZ-a, ali treba voditi računa kako tada biramo i kandidata HDZ-a na parlamentarnim izborima, čovjeka koji na tim izborima koji su za HDZ važni i presudni, može pobijediti i dovesti stranku u izbornu pobjedu. Kandidatkinja za potpredsjednicu Zdravka Bušić u svom je obraćanju rekla kako ju skup u Muzeju Mimara podsjeća na Prvi opći sabor stranke na kojem je prisustvovala prije 30 godina te je dodala kako su zajedništvo i radost jednaki, a različito je samo to što je tada trebalo imati puno hrabrosti, te sada treba odlučnosti i odvažnosti. Oleg Butković, također kandidat za potpredsjednika podsjetio je na infrastrukturne projekte koje provodi aktualna Vlada  među kojima je i projekt od značaja za Koprivničko-križevačku županiju – gradnja pruge od Dugog Sela preko Vrbovca do Križevaca i Koprivnice pa dalje prema mađarskoj granici. Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved rekao je kako je Hrvatska ovdje zahvaljujući onima koji su znali da je Hrvatska ispred osobnih interesa te dodao kako želi dati doprinos da Hrvatska bude moćna i napredna, ona o kojoj je Tuđman govorio kad je stvarao HDZ, ona o kojoj je govorio uoči prvih parlamentarnih izbora, ona o kojoj je govorio kad smo oslobađali Hrvatsku. 

Kandidat za predsjednika, aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svom je obraćanju naglasio:

Program koji smo pripremili program je za budućnost. On se temelji na vrednotama na kojima počiva i hrvatska država i na kojima se temelji sve ono što je HDZ kao najsnažnija i povijesno najvažnija politička stranka hrvatskog naroda uopće ostvarila proteklih nešto više od 30 godina. Ne smijemo zaboraviti koliko dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima bez hrabrosti i odvažnosti ne bi bilo slobode, demokracije i današnje Hrvatske. Naše temelje čine kršćanske vrijednosti i solidarnost. Čujemo u Saboru inicijative koje se tiču ugovora između Hrvatske i Vatikana. HDZ nikada neće dopustiti reviziju tih ugovora.

Plenković je također naglasio kako se  HDZ pozicionira na položaju desnog centra i da se s vrijednostima koje stranka zastupa, može identificirati najveći broj sugrađana jer je na to mjesto HDZ postavio Franjo Tuđman koji ju nije stavio na krajnji desni spektar niti u centar već točno tamo gdje treba biti i gdje će biti u budućnosti. Ustvrdio je i da je HDZ u mandatu Vlade učinio sve po pitanju digniteta branitelja, što je, naglasio je Plenković, dokaz domoljublja. Zahvalio je Krstičeviću na svemu što je učinio za vojsku, te kazao da se Vlada na dostojanstven način odlučila prisjetiti Vukovara. “Odlučili smo da 18. studenoga bude Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. To je odlučila ova Hrvatska demokratska zajednica i ova Vlada. Vratili smo Dan državnosti na 30. svibnja, datum koji osjeća hrvatski narod i koji je značio prekretnički trenutak za nastanak suvremen države”, podvukao je. U svom obraćanju članicama i članovima stranke Andrej Plenković zahvalio je i Kolindi Grabar-Kitarović koja je ustanovila odlikovanje za promicanje hrvatskih nacionalnih interesa, velered Franje Tuđmana. Plenković je u svom obraćanju rekao i kako mu je teško govoriti o međunarodnim i europskim aktivnostima jer ih je puno, a pritom je spomenuo Ivanu Maletić, Dubravku Šuicu i Mariju Pejčinović Burić. Zahvalio se i bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac dok je spominjao Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kojim su, kako je kazao, popravili greške SDP-ove Vlade. Plenković je zahvalio i bivšoj ministrici Nadi Murganićzbog svega što je učinila po pitanju nasilja nad ženama i nasilja nad djecom. Osvrnuo se i na program te kazao da ima dojam da je HDZ napravio puno više nego što se misli. Pozvao je okupljene da pročitaju program u kojem su, kako je ustvrdio, sadržana brojna postignuća stranke.

Više o programu aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića dostupno je na andrejplenkovic.hr