NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE O DRŽAVNOM PRORAČUNU ZA 2020. I PROJEKTIMA ZA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKU ŽUPANIJU

KOPRIVNICA – Čelnici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak te član Predsjedništva ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i načelnik Općine Virje Mirko Perok, održali su u utorak, 5. studenoga 2019. godine, u stranačkim prostorijama u Koprivnici, konferenciju za medije s temom državnog proračuna za 2020. godinu s naglaskom na projekte koji se provode i provodit će se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Uvodno je o proračunu RH za 2020. godine govorio potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak te je istaknuo kako će se proračun naći na saborskoj raspravi ovog četvrtka, 7. studenoga 2019. godine, a u srijedu, 6. studenoga 2019. godine, raspravljat će se o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu. Felak je naglasio kako je proračun RH za 2020. godine planiran u iznosu od 145 milijardi kuna, a cilj je,  dodao je Felak, uravnotežiti prihode i rashode, dovesti Proračun u suficit i smanjiti javni dug, pri čemu bi 2021. godine država trebala poslovati na nuli te već godinu kasnije ostvarivati pozitivan rezultat.

– Koprivničko-križevačka županija može biti zadovoljna projektima koji se nalaze u državnom proračunu za narednu godinu kao i u projekcijama državnog proračuna za 2021. godinu i 2022. godinu. Tu je projekt izgradnje i rekonstrukcije brzih cesta, a naglasak je na cestu od Vrbovca preko Križevaca prema Koprivnici i dalje prema mađarskoj granici. Planiran je nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici i obećano je kako će se dio financirati sredstvima Europske unije. Dio ceste do Vojakovačkog Kloštra financira se iz nacionalnih sredstava, a trenutno lobiranjem nastojimo dogovoriti i nastavak izgradnje od Kloštra do Koprivnice, predstavio je Felak. Kao drugi projekt, potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak naveo je izgradnju željezničke infrastrukture, koja se u Koprivničko-križevačkoj županiji tiče dviju dionica.

– Na dionici od Dugog Sela preko Vrbovca do Križevaca u tijeku je rekonstrukcija postojećeg kolosijeka te gradnja novog, drugog kolosijeka, koja bi prema dostupnim mi informacijama trebala biti završena početkom 2021. godine. Neki se rokovi probijaju, a na žalost na neke se stvari oko izgradnje nije moglo utjecati kao što je stečaj podizvođača radova, dodao je Felak. Druga dionica u Proračunu RH za 2020. godinu odnosi se na nastavak izgradnje kolosijeka od Križevaca prema Koprivnici i dalje prema mađarskoj granici, istaknuo je Felak te dodao kako bi radovi trebali krenuti naredne godine, a kako velik dio sredstava dolazi iz fondova EU, ističe Felak, rok za njihovo korištenje je do 2023. godine.

U Proračunu RH za 2020. godine jest i Regionalni centar za gospodarenje sjeverozapadnom Hrvatskom Piškornica, a prema riječima potpredsjednika ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborskog zastupnika Damira Felaka radovi bi trebali krenuti naredne godine.

Piškornica je među prvim centrima na kojima će se krenuti s radovima izgradnje od njih devet u našoj zemlji. Pojavile su se i nove tehnologije zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, pa će RCGO Piškornica imati moderniju tehnologiju koja je prihvatljiva za okoliš i građane, kazao je Felak.

Predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota osvrnuo se na projekte aglomeracija u Koprivničko-križevačku županiju:

– Za Aglomeraciju Đurđevac nadležne su Komunalije Đurđevac, za Koprivnicu KC Vode, a za Aglomeraciju Križevci Vodne usluge. Hrvatska je dužna do 2023. godine izgraditi infrastrukturu jer će u protivnom plaćati penale i biti suočena s kaznama. Investicija za ova tri projekta aglomeracija u Koprivničko-križevačkoj županiji je nešto više od milijardu kuna bez PDV-a. 95 % kućanstava u Koprivničko-križevačkoj županijom tim će projektima biti obuhvaćeno odvodnjom i opskrbom pitke vode, istaknuo je Sobota te dodao:

– Općine Kalinovac i Molve projekte aglomeracija odradile su prije 10-ak godina, no dogodilo se da ni jednom trenutnom aglomeracijom nisu obuhvaćene općine Sokolovac i Legrad. Očekujem kako će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uskoro pozvati na potpisivanje ugovora o provedbi ovih projekata. Vjerujem kako će do kraja 2023. godine posao biti završen kao što su predvidjele Europska unija i Vlada RH. 

Dobar primjer korištenja europskih i nacionalnih fondova predstavio je na primjeru Općine Virje, načelnik Općine i član Predsjedništva ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Mirko Perok. Istaknuo je kako je Općina zahvaljujuću sredstvima EU i nacionalnim fondovima realizirala vrijedne projekte:

Općina je zahvaljujući sredstvima Europske unije izgradila reciklažno dvorište, a radi se o investiciji vrijednoj sva milijuna kuna, od čega je 85 % iznosa bilo sufinanciranje Europske unije. Izgrađena je i uređena tržnica zahvaljujući 50 % sredstava resornog ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a isto tako uređene su i dvije ulice s kružnim tokom u Virju, ukupne vrijednost pet milijuna kuna, od čega su 3,5 milijuna kuna sredstva EU. Općina Virje jedna je od prvih općina koja je u Koprivničko-križevačkoj županiji krenula i s projektom ZAŽELI vrijednim 1,3 milijuna kuna, predstavio je načelnik Perok.

– Velike su mogućnosti korištenja europskih sredstava, a naravno, treba imati spremne projekte. Općina Virje spremna je i za dalje. Iduće godine plan je sanacija odlagališta otpada Hatačanova, za što imamo lokacijsku i građevinsku dozvolu. Radovi su vrijedni 15 milijuna kuna te je 85 % iznosa osigurano iz EU fondova. 

Član Predsjedništva ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i načelnik Općine Virje Mirko Perok naglasio je kako je tijekom posljednjih deset godina u kanalizacijsku infrastrukturu na području Općine Virje uloženo više od 50 milijuna kuna.

Na kraju konferencije za medije, odgovarajući na novinarsko pitanje, potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak naglasio je kako je Sveučilište Sjever zastupljeno u Proračunu RH, no ne u željenim iznosima.

– Vlastiti prihodi Sveučilišta Sjever u 2019. godini iznosili su 31 milijun kuna, a plan za narednu godinu je 25,5 milijuna kuna. To je samo pokazatelj uspješnosti Sveučilišta jer mnoga veća i starija sveučilišta nemaju takve prihode. Pri izradi Proračuna države gleda se koliko određeno sveučilište ima novca, što je sigurno jedan od razloga zašto Sveučilište Sjever u državnom proračunu nije adekvatno zastupljeno. Nadam se da ćemo instrumentima koji se nama saborskim zastupnicima pružaju, povećati ta sredstva. Najmlađe sveučilište pokazalo se kao vrlo uspješno, ne mogu neki živjeti na tradiciji i ne smijemo kažnjavati zašto što imaju veće vlastite prihode jer je to odraz njihova uspjeha, pojasnio je Felak.

Također su se novinari osvrnuli i na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Koprivnice, održane u ponedjeljak, 4. studenoga 2019. godine, na kojoj je potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak bio izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Nije moj odabir bio da ne držim govor na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Koprivnice. To je, vjerojatno, a tako mi je rečeno, odluka gradonačelnika. Mogu istaknuti kako je iz ureda predsjednika Hrvatskog sabora traženo da se predstavnik Hrvatskog sabora, odnosno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora obrati na svečanoj sjednici. Nije problem u meni, vjerojatno je na ovaj način poslana poruka da je Hrvatski sabor manje vrijedan u Koprivnici. Tu onda dolazimo i do toga da si možemo postaviti pitanje zašto je Koprivnica navodno izostavljena u projektima i kako Hrvatska nema dobar odnos prema Koprivnici. Smatram da to nije točno, no ovakvo ponašanje gradskih vlasti prema najvišim državnim institucijama sigurno neće donijeti ništa dobro. Osobno, ja sam najmanji problem, zaključio je odgovor na novinarsko pitanje Damir Felak.