25. lipnja – DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

KOPRIVNICA – 25. lipnja u Republici Hrvatskoj obilježava se Dan državnosti. Državni je to blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine.

Ovoj povijesnoj odluci o pokretanju postupaka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenoj 25. lipnja 1991. godine, prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Građani su donijeli sljedeće odluke:

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. (“za” 93,24% glasača)

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ (“za” 92,18% glasača).”

Temeljem takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspješnih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno-političke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća, 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje kako “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj sjednici, Sabor donosi i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine, Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Drage Podravke i Prigorke,

dragi Podravci i Prigorci,

dragi stanovnici Koprivničko-križevačke županije,

članovi i članice Hrvatske demokratske zajednice,

poštovani simpatizeri stranke,

sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske.