D. FELAK: POZITIVA U PRORAČUNU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE REZULTAT JE ODLUKA VLADE RH

KOPRIVNICA – Prilikom rasprave o Godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna Koprivničko-križevačke županije, na 14. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, održanoj u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. godine u prostorima koprivničke Gradske vijećnice, potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, član Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak, naglasio je kako je rast proračuna Koprivničko-križevačke županije od 8% rezultat odluka aktualne Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

“Rast proračuna od 8%, dobra je vijest. Rezultat je to odluka aktualne Vlade RH i zakona donesenih u Hrvatskom saboru, a taj pozitivan dio rezultata je od porasta prihoda na porez na dohodak. Korištenje sredstava iz fondova Europske unije, koji su nam na raspolaganju, došlo je na blizu 26 milijuna kuna. Možemo pričati o tome je li to premalo, no pozitivan je pokazatelj. Učinjeno u 2018. godini daje nam smjernice o tome kako bismo se trebali ponašati u 2019. godini te trebamo nastojati povući što više sredstava iz fondova Europske unije. klasične pomoći države su u obimu kakvom jesu; državni se proračun povećava, no teško da možemo očekivati da će biti direktnih izdvajanja iz državnog proračuna za pojedine projekte”. 

 

 

Problem proračuna Koprivničko-križevačke županije, Felak vidi u činjenici što su u županijski proračun uključeni svi proračunski korisnici, a ključna je koprivnička Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek”.

“Mi ne možemo sami naći rješenje za taj problem. Vjerujem kako koprivnička Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” radi najbolje moguće i racionalno. No ipak, smatram kako bismo trebali uputiti apel resornom Ministarstvu zdravstva te Vladi RH, jer nije održivo da se minusi vuku iz godine u godinu. Vrijeme je da učinimo nešto po tom višegodišnjem pitanju.” 

Koprivničko-križevačka županija u 2018. godini, istaknuto je na 14. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, ostvarila je prihode u iznosu od 419,8 milijuna kuna dok su rashodi iznosili 419,6 milijuna kuna čime je ostvareno pozitivno poslovanje u iznosu od 175 tisuća kuna. No kako se radi o konsolidiranom proračunu, koji ulaze sve Županijske ustanove, zbog prenesenih gubitaka iz ranijih razdoblja, i to prvenstveno koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”, ukupni rezultat poslovanja Koprivničko-križevačke županije u 2018. godini je 47 milijuna kuna u minusu.