Obilježena 29. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Koprivničko – križevačkoj županiji

U hotelu Kalnik u Križevcima 19. veljače 2019. godine obilježena je 29. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Koprivničko – križevačkoj županiji.Proslavu je uveličao i predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, ujedno i glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice. Na samoj svečanosti gospodin Jandroković obratio se prisutnima s nekoliko bitnih poruka.  Ova će vlada, predvođena upravo Hrvatskom demokratskom zajednicom, ostati upamćena po provedbi fiskalne decentralizacije Hrvatske. Više od dvije milijarde kuna usmjereno je na realizaciju lokalnih projekata. Među njima su i Podravcima i Prigorcima važni brza cesta i željeznička pruga za koje mi je kolega Oleg Butković rekao da idu svojim tijekom i da će biti izgrađene.

Glavni tajnik HDZ-a podsjetio je svoje podravsko-prigorske stranačke kolege da se stranka kojoj pripadaju suprotstavila totalitarističkom poretku, promijenila Hrvatsku i zaslužna je za osnivanje samostalne hrvatske države. Za to je, kaže, plaćena velika cijena, pa posebno treba zahvaliti braniteljima i njihovim obiteljima. A nakon velike povijesne uloge, pred Hrvatskom demokratskom zajednicom su novi izazovi. HDZ je velika obitelj, stožerna stanka u Hrvatskoj, najveća i najuspješnija u Hrvatskoj povijesti, danas je kralježnica hrvatske države. Donosili smo ključne, ponekad teške odluke. Vodili smo Hrvatsku u najvažnijim trenucima suvremene hrvatske povijesti. Ovaj mandat, pak, karakterizira imperativ gospodarskog razvoja, prosperiteta hrvatskih ljudi. Mi smo narodnjačka i demokršćanska stranka i moramo voditi računa o svakom pojedincu koji je u potrebi. Naš glavni zadatak je voditi računa o razvoju, o mladima koji moraju ostajati, a ne odlaziti, o ljudima koji ne mogu sami brinuti za sebe. Za to nam treba politička stabilnost; to je temeljni preduvjet da bi država funkcionirala – zaključio je Gordan Jandroković te okupljenima prenio pozdrave i čestitke predsjednika stranke, premijera Andreja Plenkovića.

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a, dožupan Darko Sobota čestitajući obljetnicu članovima HDZ-a posebno je zahvalio utemeljiteljima što su, usprkos svim teškoćama, prije 29 godina osnovali stranku. Među njima je istakao nekoliko imena poput Ivana Hodalića, Zvonimira Mikotića, pokojnog doktora Mesića, direktora Podravke Majdaka… Sobota je zahvalio i hrvatskim braniteljima, kojima, kako je rekao, i sam pripada, jer su ugradili sebe u stvaranje Hrvatske.

HDZ je u Koprivničko – križevačkoj županiji najjača stranka, jedina je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja obnaša vlast u suradnji s Mrežom. Koalicija i potpora Darku Korenu pokazala se dobrom odlukom, poručio je predsjednik Sobota, podsjetivši na to da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima provodi politiku Hrvatske demokratske zajednice. Naša je županija primjer kvalitetnih koalicijskih odnosa što dokazuju i brojni projekti koje realiziramo građanima na korist. Posebnu zahvalnost upućujem predsjedniku naše stranke premijeru Plenkoviću i glavnom tajniku Jandrokoviću uz čiju pomoć će biti realizirani kapitalni prometni infrastrukturni projekti. Dali su nam jasne odgovore o izgradnji brze ceste, nove podravske magistrale, željezničke pruge, budućnosti Podravke. Zahvaljujući poreznim olakšicama naše općine i gradovi su udvostručili svoje prihode. Podravka se okrenula tamo gdje joj je bilo i mjesto – prema selu, OPG-ovima, poljoprivrednim proizvođačima, braniteljskim zadrugama koji svoje proizvode mogu plasirati u tu kompaniju. Imamo čvrsta uvjerenja iz Podravke da će kvalitetni proizvodi našega sela završiti kod njih i otvarati nova radna mjesta.

Okupljenim članovima obratio se i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a, saborski zastupnik Damir Felak koji je rekao: Drago mi je da uz mnoge sijede glave naših osnivača vidim i mnoge mlade ljude. To je naša budućnost. Hrvatska demokratska zajednica neće dopustiti prekrajanje povijesti, čemu u posljednje vrijeme svjedočimo. Da nema Hrvatske demokratske zajednice, pitanje je što bi se događalo na hrvatskom političkom prostoru i u cijeloj državi. Zamislite na što bi Hrvatska ličila kad bi Ivan Vilibor Sinčić bio predsjednik, Bulj ministar unutarnjih poslova, a Pernar ministar obrane?! U Hrvatskoj ima sasvim dovoljno i posla i znanja da stvorimo državu kakvu želimo za sebe i svoje unuke. Pozivam sve da širimo više pozitive, kako bismo svi skupa imali zemlju kakvom ju je želio stvoriti naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, ali i kakvu mi sami želimo za sebe i svoju djecu.

Predsjednik županijskog Kluba utemeljitelja HDZ-a gospodin Marko Mioč, osvrnuo se na dane kada je HDZ stvorio uvjete za samostalnu Hrvatsku. Na spomen osamostaljenja Hrvatske ljudi su se dizali i pljeskali, bio je to veličanstven događaj, a HDZ je na izborima odnio pobjedu! Osamostalili smo se i dobili međunarodno priznanje Hrvatske. HDZ je taj koji je stvorio uvjete da Hrvati ostvare svoje stoljetne snove. Također je istaknuo da stranka i dalje dobro vodi zemlju, te da ima najbolji rejting.

Sve prisutne pozdravio je i domaćin Mato Devčić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Križevci. HDZ predstavlja političku snagu. Unatoč izazovima, HDZ ostaje lider.  Sve od Franje Tuđmana pokušavaju nas pritiskati, no naša postignuća govore o dobrim rezultatima i političkoj odlučnosti. Uz puno rada i zajedništva te čuvanje članova, cilj nam je stabilna i prosperitetna država.

 

Foto: