Nastavlja se sa projektima

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko – križevačke županije Darko Sobota i saborski zastupnik Damir Felak na danas održanoj tiskovnoj konferenciji podijelili su zadovoljstvo s projektima koji će se u kratkom roku realizirati na području naše županije. Osvrnuli su se na dolaske ministara u županiju, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Sam ministar Ćorić u posjetu županiji izjavio je da Piškornica danas nema alternative za ovo područje SZ Hrvatske iz prostog razloga da mi svi moramo voditi brigu kako sanirati smeće jer to svi stanovnici županije zaslužuju. HDZ s pravom očekuje sanaciju smetlišta, jer u tijeku je izrada studije koja će biti gotova do kraja godine. Drugog rješenja za ovaj naš prostor danas nema – poručio je predsjednik Sobota.

Napomenuo je i da se otišlo daleko u projektima aglomeracije vezanima za tri županijska grada. Radi se o investiciji vrijednoj 895 milijuna kuna, a prvi radovi očekuju se početkom iduće godine. S tom investicijom kompletna pokrivenost stanovništva županije povećati će se do 95 posto, kada govorimo o mogućnosti priključka na pitku vodu i odvodnje fekalijskih i oborinskih voda. Jedina općina koje nema u planu jest općina Kalinovac, koja je te projekte odradila prije 10 godina. Bilo je i puno govora o hidrocentralama na rijeci Dravi, puno se piše o štetnosti tog projekta. Ministar Ćorić je napomenuo da tek predstoje odgovarajući potezi po pitanju prostornog planiranja, a kakvi će oni biti to tek trebamo vidjeti. Potreban je razgovor dvije države, naše i Mađarske rekao je predsjednik Sobota.

Kada je pak riječ o brzoj cesti koja u posljednje vrijeme privlači puno pažnje, zasad je u planu izgradnja dvotračne brze ceste do Kloštra Vojakovačkog. Damir Felak istaknuo je kako je HDZ na čelu države i njegova stranka odlučuje što će se raditi u našoj zemlji.

Dotaknuo se i izgradnje drugog kolosijeka pruge od Križevaca do Koprivnice. Radovi oko drugog kolosijeka do Križevaca su u punom zamahu, a paralelno s time napravljene su podloge za raspisivanje natječaja za izgradnju dionice do Koprivnice i mađarske granice. Ti radovi trebali bi početi tijekom sljedeće godine. Ako su predviđanja da se Koprivnica do 2022. godine poveže s Zagrebom, mislim da će to biti veliki iskorak za ovaj kraj rekao je saborski zastupnik Damir Felak napomenuvši kako su to jako skupa ulaganja, no 85 posto rješava Europska unija. Saborski zastupnik Damir Felak smatra da je brza cesta već mogla doći do Koprivnice, a zašto nije, to je pitanje za prošlu vladu, onu SDP-ovu. Nije mu jasno kako je cesta došla samo do Križevaca, unatoč činjenici da su u Saboru bila tri zastupnika iz Koprivnice. Nikome ništa ne zamjeram, ali to su vidljive činjenice. Iako se pričalo da će se usporedno graditi brza cesta i prema Koprivnici i prema Bjelovaru, to nije napravljeno.

Pozivam sve i vladajuće i oporbene saborske zastupnike da podupru ove projekte jer će nam svima skupa biti lakše. HSS je u konačnici mogao biti dio vladajuće koalicije i tada bi, ja vjerujem, gosp. Mađer svojim glasom mogao i puno jače utjecati u Saboru da se neki projekti odvijaju na korist ove naše županije. Nažalost, HSS je to odbio. Oni danas mogu prozivati kao oporba, ali na ništa generalno ne mogu utjecati. To je njihov odabir i svatko će cijeniti njihova djela kada dođe vrijeme izbora – rekao je saborski zastupnik Damir Felak. Osvrnuo se i na dopis SDP-a koji je poslan prije posjeta ministra Butkovića, a koji poziva županijske saborske zastupnike u Saboru da ne podrže proračun za iduću godinu ukoliko u njemu neće biti sredstava za brzu cestu. Iz onoga što je rekao ministar Butković vrlo je jasno da će sredstva za projektiranja biti osigurana u proračunu za sljedeću godinu, kao i sredstva za izgradnju u proračunu za 2020. godinu. Za takav proračun ću ja dići ruku rekao je saborski zastupnik Damir Felak. Sve studije količine prometa između Koprivnice i Križevaca pokazuje da cesta s četiri traka nije nužna. Izgradnjom dva traka postići će se ono što svi želimo, da Koprivnica bude povezana na kvalitetan način s ostalom cestovnom infrastrukturom.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko – križevačke županije Darko Sobota kazao je kako nitko ne spominje zasluge HDZ-ovaca županijske organizacije, ali i razumijevanje same Vlade Andreja Plenkovića o osiguranim sredstvima za rekonstrukciju i proširenje Podravske magistrale. Od Glogovca do centra Kloštra Podravskog i od Đurđevca do Bjelovara. Oni koji se često voze tim putem znaju koje opasnosti krije ta dionica i koliko tamo kamiona prođe dnevno. Spomenuti projekt planiran je za iduću godinu.

Upravo u programima HDZ-a na zadnjim parlamentarnim izborima, ali i u programu HDZ na županijskoj razini bili su svi ovi projekti, od brze ceste, ulaganja u Podravsku magistralu pa do Piškornice i aglomeracije. Mi koji smo dobili tu čast i privilegiju da vodimo županiju i državu upravo na tome radimo i radili smo – zaključio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Sobota.