10. sjednica Hrvatskog sabora

ZAGREB – Aktualnim satom, u kojem su zastupnici i zastupnice postavljali pitanja članovima Vlade RH, u srijedu, 19. siječnja 2022. godine, počela je 10. sjednica Hrvatskog sabora. Među zastupnicima u Hrvatskom saboru koji su postavili pitanje bio je i saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, koji je pitanje postavio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković:

Vlada RH iznašla je dodatna novčana sredstva za program pomoći stočarima uslijed rasta cijena stočne hrane i dodatnih poremećaja, uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Zahtjevi za potpore primali su se krajem prošle, 2021. godine i oni su gotovo i u cijelosti isplaćeno. Jedan dio stočar, od kojih i jedan dio stočara iz Koprivničko-križevačke županije, a koliko sam upoznat i s područja cijele RH, zbog, kako oni kažu “nejasnih objašnjenja” prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i prema resornom ministarstvu, nisu ostvarili pravo na pomoć. Ponajviše se radi o izjavama o povezanim subjektima, OPG-ovima. Zanima me ima li namjeru Ministarstvo poljoprivrede učiniti nešto po ovom pitanju. Kad govorimo o hrani, svjedoci smo poskupljenja na svim razinama, pa me zanima zašto dolazi do rasta cijena hrane i što resorno ministarstvo i Vlada RH ima namjeru učiniti da se taj rast cijena zaustavi, upitao je zastupnik D. Sobota.

Odgovarajući na pitanja, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla:

– Cijene hrane u svijetu rastu zbog raznih razloga, a jedan od tih razloga su svakako poremećaju u lancima opskrbe nastali uslijed pandemije koronavirusa, kao i povećane potražnje, koji su dijelom povezani uz oporavak nekih velikih tržišta, te na kraju, i vremenske neprilike u velikim zemljama proizvođačima ili izvoznicama nekih od temeljnih svjetskih sirovina. Naravno, rastu i cijene energenata u posljednje vrijeme, što se posebno odražava na sve segmente gospodarstva, pa tako i na poljoprivredu. Kad govorimo o cijenama energenata, prije svega mislim na plin, slijedom – umjetna gnojiva, a zatim i troškovi proizvodnje i na kraju, sve to plaćaju potrošači EU pa tako i u Hrvatskoj. Vlada RH reagirala je na sve krize pa tako i u pogledu porasta cijena, koje su najviše u posljednjih 10-ak godina i dijele ih sve zemlje EU. Vlada RH odgovorit će kontinuirano i u međuresurnoj suradnji. Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Vladom RH i Europskom komisijom reagira brojnim potporama. Tako je Hrvatska među onim zemljama koje su imale najveći broj notificiranih potpora u posljednjih godinu i pol dana, odobrenih potpora od strane EK i vrijednost tako izvanredno plaćenih mjera bila je 675 milijuna kuna. Trenutno se isplaćuju izravna plaćanja, poljoprivrednici su dobili predujam, uskoro će krenuti i prva rata, kao što je i uspostavljen red posljednjih godina, a u objavi su i investicijski natječaji vrijedni nešto više od milijardu kuna, što svjedoči o snažnom interesu hrvatskih poljoprivrednika za ulaganja i za porast produktivnosti i konkurentnosti. Mi smo i na posljednjem Vijeću ministara poljoprivrede iznijeli niz prijedloga EK te analitički prikazali porast cijena, efekte porasta cijena na proizvođače i isto tako razgovarali o budućim kretanjima s konkretnim prijedlozima kako pomoći sektoru, a tako će biti i dalje. Što se tiče konkretne situacije i natječaja o kojima govorite, Vlada RH je pronašla dodatna sredstva. Krajem 2021. godine objavljena su i isplaćena dva programa pomoći sektoru stočarstva: jedan je bio vrijedan 171 milijun kuna, a drugi 20 milijuna kuna. Doista je veći broj poljoprivrednika isplaćen, no jedan manji broj nije dobio potporu zbog nepotpune dokumentacije. U ovom trenutku nije bitno tko je pogriješio, mi smo pronašli način da te poljoprivrednike također ugradimo u sustav i njima će biti omogućena dodatna prijava. Sredstva su osigurana, objasnila je ministrica poljoprivrede M. Vučković.