21. OBLJETNICA SMRTI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA I PREDSJEDNIKA HDZ-a dr. FRANJE TUĐMANA

KOPRIVNICA – Danas, četvrtak, 10. prosinca 2020. godine obilježava se 21. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom naša zemlja izborila slobodu i neovisnost.

10. prosinca 1999. godine Hrvatska se oprostila od svog prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je preminuo nakon borbe s karcinomom.

Franjo Tuđman rođen je 1922. godine u Velikom Trgovišću. Bio je aktivni sudionik antifašističkog pokreta, a zbog stajališta o hrvatskom nacionalnom pitanju u SFRJ-u bio je osuđivan i zatvaran.

Krajem svibnja 1990. godine formalno je došao na čelo hrvatske države kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva. Predsjednikom Republike postao je 26. lipnja iste godine. Nakon prvih višestranačkih izbora dr. Franjo Tuđman ubrzano je radio na organizaciji države i njezinu međunarodnom priznanju. Pod njegovim je vodstvom Hrvatska postala neovisna država, oduprla se agresiji JNA, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.

Građani su povjerenje dr. Franji Tuđmanu iskazali na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a zatim i na predsjedničkim izborima 1995. godine. Drugi predsjednički mandat nije završio zbog smrti. Gotovo deset godina koje je proveo na vlasti mnogi nazivaju Tuđmanovim razdobljem. Ostat će upamćen kao državnik koji je najzaslužniji za hrvatsku neovisnost i slobodu.

Tuđman se već šezdesetih počeo sukobljavati s komunističkom jugoslavenskom vlasti zbog svojih stavova o nekim povijesnim pitanjima. Politički progon Franje Tuđmana kulminirao je kada je izbačen iz Komunističke partije krajem šezdesetih, uklonjen sa Sveučilišta te smijenjen s mjesta direktora Instituta i prisilno umirovljen.

No Tuđman je nastavio sa svojim znanstvenim djelovanjem, a nakon sloma Hrvatskog proljeća uhićen je u siječnju 1972. godine i osuđen na dvije godine strogog zatvora i dvogodišnju zabranu javnog nastupanja. Ta mu je kazna smanjena na devet mjeseci nakon intervencije Miroslava Krleže.

Ponovno je uhićen 1981. godine nakon što je u intervjuima za neke europske televizije kritizirao komunizam. Tada je na tri godine zatvora osuđen zbog neprijateljske propagande. Poslan je u Lepoglavu, odakle je nakon godinu dana privremeno pušten kući zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Hrvatske iseljenike u Americi, Kanadi, Njemačkoj i Austriji Tuđman počeo je posjećivati čim mu je 1987. godine vraćena putovnica. Tada je počeo i okupljati političke istomišljenike, a 17. lipnja 1989. godine održana je osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice u Društvu hrvatskih književnika. Tuđman postaje predsjednik stranke i na čelu ostaje do kraja života.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine dr. Franjo Tuđman postaje prvi hrvatski predsjednik. Njegova je predsjednička karijera obilježena ratom u Hrvatskoj, tijekom kojega je Tuđman kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga predvodio najvažnije vojne operacije oslobađanja Hrvatske.

izvor: dnevnik.hr, hrt.hr, jutarnji.hr