KONFERENCIJA ZA MEDIJE: SPREMNI SMO ZA IZBORE

KOPRIVNICA – Konferenciju za medije ovog četvrtka, 21. svibnja 2020. godine u stranačkim prostorijama u Koprivnici održali su čelnici ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, potpredsjednici Damir Felak i Mato Devčić te član Predsjedništva ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Uvodno se predsjednik Sobota osvrnuo na stranačke aktualnosti u proteklom razdoblju te istaknuo kako je ove srijede, 20. svibnja 2020. godine održana sjednica Predsjedništva, a potom i Proširenog ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije na kojima se razgovaralo o predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru te je rekao:

– Utvrdili smo i prijedlog kandidata za listu za zastupnike u Hrvatskom saboru u II. izbornoj jedinici koji ćemo poslati u Središnjicu naše stranke, nakon čega nam slijede konzultacije, a vjerujem kako će se naš trud i angažman prepoznati te da ćemo još jednom opravdati povjerenje našeg predsjednika Andreja Plenkovića. Naši kandidati su naš dosadašnji saborski zastupnik Damir Felak, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, naša Mladež je kandidirala svoju predsjednicu, predsjednicu Mladeži HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Sonju Celiščak te ja osobno. 

Sobota se osvrnuo i na političke protivnike koji u posljednjih tjedan dana revno obilaze Koprivničko-križevačku županiju:

Ne znam bismo li trebali biti počašćeni dolascima Ostojića, čovjeka kojega, kao ni Bernardića, na ovim prostorima nije bilo gotovo četiri godine. Nisu dolazili kad smo mi, uz Vladu HDZ-a i koalicijske partnere, gradili Koprivničko-križevačku županiju. Bernardić i Ostojić naše se županije sjete samo u izbornim ciklusima, a inače za njih ne postojima. Ja ću samo podsjetiti kako smo u ove četiri godine dok njih nije bili, mi u Koprivničko-križevačkoj županiji uz pomoć Vlade RH i našeg premijera Andreja Plenkovića realizirali i pokrenuli brojne projekte. To su Aglomeracija Koprivnica i Aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete ukupno vrijedne 856 milijuna kuna, 90-ak milijuna kuna je u projektima naše Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” kao što su Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica vrijedna 47 milijuna kuna, nabavka i ugradnja uređaja za magnetnu rezonancu vrijedan devet milijuna kuna, rekonstrukcija i potpuno uređenje odjela pedijatrije šest milijuna kuna, projekti energetske obnove TB paviljona i praonice rublja ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna, a tome moramo dodati i energetsku obnovu centralne bolničke zgrade vrijednosti 42 milijuna kuna. To su i prometni infrastrukturni projekti: nastavak modernizacije pruge Križevci-Koprivnica-Mađarska koji je vredniji i od Pelješkog mosta i košta 2,410 milijardi kuna, kao i nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, dionica Križevci-Kloštar Vojakovački, vrijednosti 266 milijuna kuna. Pa o čemu to onda gospodin Ostojić priča kad dođe u Koprivničko-križevačku županiju? Smatra li on nas Podravce i Prigorce smatra “restartiranima”, “retardiranima” i uvjerava nas u nešto što zapravo nije istina. Šire se neistine, šire se laži i obmanjuje se javnost, kazao je jasno Sobota i ponovio kako Bernardića i Ostojića nije bilo nigdje dok su se pripremali ti projekti zajedno s Vladom RH, Vladom HDZ-a na čelu s premijerom Andrejom Plenovićem, a sve to, zaključio je Sobota, birači će znati honorirati i znat će razliku.

Ova je godina trebala biti drugačija: BDP je rastao, a s druge strane udio duga u BDP-u je padao, no onda se pojavio koronavirus na koji nitko nije računa i nitko se nije nadao, rekao je u nastavku konferencije za medije potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak:

– Ova Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem uspjela je u svom mandatu spasiti Agrokor, a odlično je reagirala na izazov pandemije izazvan koronavirusom. Svi pokazatelji pokazuju da je ova Vlada dala izvanredan odgovor na oba ova izazova: sačuvala je Agrokor, pod novim imenom, ali su radna mjesta sačuvana, što je bitno. Što se tiče pandemije, o tome govore brojke, vidimo da imamo vrlo mali broj zaraženih u odnosu na sve zemlje u okruženju i usporedive zemlje i, hvala Bogu, vrlo mali broj preminulih u epidemiji, svega 90-ak, rekao je Felak i nastavio:

– Kad pogledamo našu županiju i kad sve to zbrojimo, ulaganja u infrastrukturu u Podravini i Prigorju vjerojatno su najveće u Hrvatskoj. Sad ja pitam gradonačelnika Koprivnice: Što Koprivnica novcem iz proračuna trenutno gradi na dobrobit svojih građana? Kad je gospodin Jakšić govorio o epidemiološkoj situaciji u Domu za starije, rekao je da se Koprivnica raspada. Točno: KOPRIVNICA SE RASPADA. Probajte proći središtem Koprivnice, a da ne slomite nogu na onim pločama na gradskom trgu. Probajte se voziti biciklom, pa imate osjećaj da se vozite kao u onim starim poštanskim kočijama koje gledamo u kaubojskim filmovima. Koprivnica ima i neasfaltirane ceste u prigradskim naseljima što mnoge naše općine više nemaju. Koprivnica ima još uvijek jednu osnovnu školu bez sportske dvorane. Nije li to sramota? Proziva se Vladu, lokalni HDZ, Županiju, a ne bi počistili u svojem dvorištu ono što ne valja. Treba nešto učiniti, Koprivnica na čelu sa sadašnjim gradonačelnikom, a mislim da je to samo nastavak gradonačelnika i gradonačelnica prije, propada. Ne događa se ništa, nema novih gospodarskih subjekata. Da nema Podravke, koprivnički bi proračun bio u velikim problemima. I ovako jest, iz izvornih sredstava ne radi se ništa, troši se samo na plaće i materijalne troškove. Ono što se radi, financira se najvećim dijelom iz sredstava Europske unije. Kada je gradonačelnik Koprivnice bio u ministarstvu i pitao kada će se graditi brza cesta? Ja to pitam svakoga mjeseca. Očekivao sam da će natječaj za cestu biti i ranije, ali bez obzira na sve, to se sve nastavlja i sretan sam što će se krenuti graditi dionica prema Kloštru Vojakovačkom. Žalosti me da u četiri godine mandata nije bilo nikakve suradnje s Koprivnicom po tom pitanju. Jer činjenice govore da ova Vlada ulaže i u one sredine gdje na vlasti nije HDZ-a, ali Koprivnica po tom pitanju ne miče se s mjesta. Neki prozivaju pa dolaze ti razni Ostojići kojih nije bilo godinama u Koprivnici, idu prozivati na osobnoj razini; u biti ne nude nikakve projekte ni pomoć, ali su spremni sve prozivati za nerad… Pitam gradonačelnika i ekipu iz Koprivnice: Što oni rade? Kada je to gradonačelnik Koprivnice bio u nekom ministarstvu i pitao kada će se graditi ta nesretna brza cesta? Za razliku od mene koji to pitam svaki mjesec, kazao je Felak i zaključio:

Svako otvoreno pismo gospodina Jakšića prema Vladi po mom sudu značilo je jedan do dva kilometra autoceste prema Koprivnici manje.