KONFERENCIJA ZA MEDIJE:MJERE POMOĆI GOSPODARSTVU VLADE RH I KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

KOPRIVNICA – Čelnici Županijske organizacije HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, predsjednik Darko Sobota, potpredsjednici Damir Felak i dr. Mato Devčić, te član ŽO HDZ-a Ratimir Ljubić, u četvrtak, 16. travnja 2020. godine, u prostorijama stranke u Koprivnici, održali su konferenciju za medije na temu aktualne situacije borbe protiv koronavirusa, rata s njezinim posljedicama, rezultatima ekonomskih mjera, mjerama koje poduzima Vlada RH i Vladin nacionalni Stožer civilne zaštite te utjecaju mjera na povjerenje građana prema Vladi, predsjedniku Vlade RH i Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Uvodno se predstavnicima medija obratio predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Darko Sobota:

– Na mjere Vlade RH nadovezuje se i Koprivničko-križevačka županija. Koprivničko-križevačka županija predstavila je paket mjera pomoći, primarno županijskom gospodarstvu i poduzetnicima koji zbog krize uzrokovane ovom epidemijom trpe štete u svom poslovanju. Taj paket mjera vrijedan je 9,3 milijuna kuna te će taj paket mjera biti i predložen na elektronskoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, koja bi se trebala održati 28. travnja 2020. godine, rekao je Sobota te dodao:

– Koprivničko-križevačka županija na toj će sjednici Županijske skupštine predložiti rebalans proračuna s obzirom da su procjene da će se na prihodovnoj strani proračun Županije smanjiti oko 25%, a sredstva iz aktivnosti za koje je vidljivo kako se neće održati i ne mogu se realizirati, prenamijenjena su pa se tako osigurava 9,3 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu. Također, smanjene su plaće zaposlenika Županijske uprave za 10% za naredna tri mjeseca, dok će plaće dužnosnika, župana i zamjenika, biti smanjene za 15%, a prema prijedlogu vladajuće većine u Županijskoj skupštini, koju čine članovi HDZ-a, MREŽE Nezavisnih lista, HSU-a, HNS-a i nezavisni, ukidaju se i naknade za rad članovima i članicama Skupštine za tri mjeseca te je za 50% smanjena naknada političkim strankama za 2020. godinu, rekao je predsjednik ŽO HDZ-a Darko Sobota.

Isto tako, Sobota je napomenuo kako je formiran i poseban fond iz kojeg će se financirati novi programi, prvenstveno za sufinanciranje kredita za male poduzetnike i obrtnike – vrijedan oko 4 milijuna kuna te dodao kako će se u pregovorima s poslovnim bankama osigurati 50 milijuna kuna za obrtna sredstva u kamatu nula posto. Sve je to, naveo je Sobota, nadogradnja na brojne programe pomoći koje Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkoviće provodi kao vid pomoći.

Član ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, osvrnuo se prvenstveno na mjere Vladinog nacionalnog Stožera civilne zaštite na čelu s ministrom Božinovićem, koji su kako je naveo Ljubić, donesene pravovremeno i bile su odgovarajuće, iako smo možda jedna od zemalja EU s najstrožim mjerama.

– Sve to je dovelo do najmanjeg broja umrlih i zaraženih i dobar broj oporavljenih. Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem uspjela je kupiti i dobiti donacije zaštitnih medicinskih sredstava koje su bile potrebne i bilo je problema u nabavci, a zahvaljujući tome, danas u Koprivničko-križevačkoj županiji nemamo problema s medicinskim zaštitnim sredstvima, dodao je Ljubić te naglasio kako županijski Stožer aktivno provodi sve mjere Vladinog nacionalnog Stožera civilne zaštite te je Koprivničko-križevačke županija, upravo zahvaljujući tome, jedna od hrvatskih županija s manjim brojem oboljelih, a ima i ozdravljenih. Županijski Stožer na dnevnoj bazi komunicira s Vladinim nacionalnim Stožerom te i prenosi općinskim i gradskim stožerima te je upravo zahvaljujući tome epidemiološka slika u Podravini i Prigorju dobra, naglasio je Ljubić.

Potpredsjednik ŽO HDZ-a i ravnatelj koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislava Badrek“ dr. Mato Devčić osvrnuo se na funkcioniranje dijela sustava civilne zaštite, prvenstveno zdravstva u ovo doba epidemije koronavirusa.

– Nizom adekvatnih mjera u suzbijanju koronavirusa, Vladin nacionalni Stožer civilne zaštite, kao i sve sastavnice sustava civilne zaštite, već više od dva mjeseca sustavno nadziru i usmjeravaju aktivnosti oko kontrole i suzbijanja ove epidemije, rekao je dr. Devčić te nastavio:

– Sve poduzete aktivnosti do sada daju rezultat kojim možemo biti zadovoljni, čak štoviše i ponosni, no i nadalje građani trebaju biti ustrajni u poštivanju propisanih mjera Vladinog nacionalnog Stožera civilne zaštite jer samo na taj način, ova će se epidemija u RH privesti kraju sa što manjim brojem oboljelih stanovnika, zaključio je Devčić te pohvalio komunikaciju između Vladinog nacionalnog Stožera civilne zaštite te lokalnih dionika i zdravstvenih ustanova što je rezultiralo dobrim rezultatom, a to je dokaz da se, slijedeći preporuke i mjere Vladinog nacionalnog Stožer civilne zaštite, maksimalno kvalitetno do sada obavio posao na čemu će se i dalje ustrajati, rekao je Devčić.

Potpredsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i saborski zastupnik Damir Felak podsjetio je kako je Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, a što je potvrdio i Hrvatski sabor, donijela do sada dva seta mjera pomoći gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

– Među mjerama, najviše je do sada korišten te izazvala najviše pozornosti javnosti, mjera potpora poduzetnicima u poteškoćama za očuvanje radnih mjesta. Tijekom ožujka potpora je iznosila 3.250 kuna, a mjerama prihvaćenima u travnju, iznos je povećan na 4.000 kuna, podsjetio je Felak te dodao kako je država preuzela davanja na taj iznos koja iznosi 1.460 kuna po zaposlenom, pa tako Vlada RH izdvaja 5.460 kuna po zaposlenom.

Saborski zastupnik Felak osvrnuo se i na druge mjere koje je donijela Vlada kao pomoć gospodarstvu te napomenuo kako će Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem i dalje nastaviti činiti sve što je u njezinoj moći da pomogne gospodarstvu, a isto tako rekao je kako su u planu i mjere pomoći građanima, osim trenutno dostupnih mjera poput moratorija na kreditne obveze i mjera vezanih za porezna obveze.

– Građevina radi, Podravka radi, isto i Belupo. Mali gospodarstvenici, obrtnici i uslužne djelatnosti su pogođene, no njima su namijenjene sve ove mjere, naglasio je Felak i dodao kako prozivke oporbe, na čelu SDP-om o 400 tisuća nezaposlenih, nemaju smisla te kako će aktualna Vlada to isto spriječiti, kao što je pravovremenom reakcijom i brojnim mjerama i odlukama Vladinog nacionalnog Stožera civilne zaštite spriječila crne scenarije koji su zadesili Italiju i Španjolsku u borbi protiv koronavirusa.

Na kraju se još jednom obratio predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je naglasio kako su donesene mjere pomoći Vlade RH dobile snažnu potporu javnosti, te kako više od 50% građana RH, nakon dugo vremena smatra da naša zemlja ide u dobrom smjeru, a da građani vjeruju ozbiljnoj i odgovornoj politici govore i posljednje ankete koje daju rejting HDZ-u od gotovo 30% i stranka je ponovno preuzela vodstvo u svim bitnim anketama.