Verica Rupčić

Verica Rupčić – predsjednica Zajednice žena HDZ “Katarina Zrinski”

Rođena je 7.lipnja 1959.g. u Budančevici. Osnovnu i ekonomsku školu završila je u Bjelovaru i stekla zvanje ekonomistice. Završila je edukaciju pri Birostroj-Robotronu u Mariboru i stekla zvanje operatera računalnih sustava. Stekla je zvanje međunarodne trenerice u projektima.
Udana je i majka je troje djece. S obitelji živi u Đurđevcu.
Radila je u tvornici masivnog namještaja „Bilokalnik“ kao referentica tehničkog održavanja. Radila je kao tajnica i glasnogovornica u Županijskom odboru HDZ-a KKŽ. Radila i kao novinarka-vanjska suradnica te kao urednica u regionalnom tjedniku „Podravec“, također i kao spikerica, novinarka i urednica na Radio Đurđevcu. Surađivala je kao novinarka-vanjska suradnica u „Večernjem listu“,“Glasu Podravine“ i Glasniku HDZ-a. I danas surađuje s mnogim medijima.
Radila je u INA d.d. Sektoru proizvodnje nafte i plina, Okrug Podravina, kao viša referentica ekonomskih poslova, spec.I., gdje je 2013.g. zbog svoje stranačke pripadnosti dobila otkaz.
Aktivno je sudjelovala u Domovinskom ratu humanitarnim djelovanjem.
Obnašala je dužnost tajnice Hrvačkog kluba „Picok“, kao i članice Upravnog odbora Rukometnog kluba Đurđevac-Lasselsberger knauf.
Djelovala je kao članica KUD-a „P.Preradović“ Đurđevac.
Aktivno je sudjelovala u radu i prezentaciji đurđevačke Turističke zajednice te je imenovana izvršnom voditeljicom projekata Turističke zajednice Grada Đurđevca. Inicirala je i uz njezino osobno zalaganje je Picokijada dobila status trajnog nematerijalnog kulturnog dobra RH. Dala je osobni doprinos kod prezentacije i ostvarenja titule EDEN – Europske destinacije izvrsnosti u očuvanju nematerijalne kulturne baštine Đurđevca.
Volonterski je obnašala dužnost izvršne direktorice i članice Organizacijskog odbora Picokijade.
Dugi niz godina je bila aktivna sudionica scenske vizije Legende o Picokima, kao producentica i glumica te u izvedbi šminke i maske. Bila je i predsjednica pododbora za izložbu kolača i ručnih radova.

Članica je ŽO HDZ-a. Obnašala je dužnost političke tajnice i rizničarke ŽO, kao i predsjednice Gradskog odbora HDZ-a Đurđevac u tri mandata. Predsjednica je ŽO Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. Bila je kandidatkinja na listi HDZ-a na parlamentarnim izborima 2007.g.
Predsjednica je Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Obnašala je dužnost izabrane vijećnice HDZ-a u Županijskoj skupštini KKŽ u tri mandata, kao i predsjednice zajedničkog Kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a i AHSP-a. Također je i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova pri Županijskoj skupštini KKŽ.
Dugi niz godina bavi se različitim aktivnostima, kojima doprinosi boljitku i unapređenju kvalitete života s posebnim naglaskom na promicanju ljudskih prava na području Koprivničko-križevačke županije. Svojim kontinuiranim radom i svesrdnim zalaganjem aktivno doprinosi promicanju ravnopravnosti spolova, te jačanju položaja žena u svim segmentima društva na području županije, ali i šire. Svojim svestranim radom je promovirala Koprivničko-križevačku županiju i ostvarila prepoznatljivost u okvirima Republike Hrvatske pa i jugoistočne Europe.
Ostvarila je suradnju s mnogobrojnim institucijama i udrugama na području Koprivničko-križevačke županije, a posebno dobru suradnju ima s udrugama osoba s invaliditetom, kojima pomaže u radu i zalaže se za ostvarenje njihovih prava i poboljšanje kvalitete života. Puno radi na terenu u rješavanju konkretnih problema i uvijek se odaziva na sve pozive. Inicirala je osnivanje i organizirala osnivačke skupštine više udruga: Udruge žena s bolestima dojke «Narcise» Đurđevac, Udruge uzorne seoske žene Koprivničko-križevačke županije te Udruge za ples i manekenstvo NO 1. Također je inicirala i uspješno organizira u okviru Povjerenstva za ravnopravnost spolova proteklih godina izbor najuzornije seoske žene KKŽ, koji je prerastao u Festival žena iz ruralnih područja KKŽ. Ovim projektom se na jedinstven način promoviraju žene, koje žive i rade u ruralnim sredinama. Organizirala je nekoliko humanitarnih koncerata, na kojima su se prikupljala sredstva za potrebe liječenja i pomoći bolesnoj djeci i ženama, za SOS telefon, za pomoć osobama s invaliditetom i osobama s intelektualnim teškoćama te za potrebe šire društvene zajednice. Kroz mnoge humanitarne akcije, koje je pokrenula i organizirala u kontinuitetu pomaže mnogima potrebitima. Također potiče i organizira mnoge akcije različitih udruga i asocijacija.
Intenzivno se bavi rješavanjem problematike nasilja u obitelji te je kroz rad u PZRS inicirala projekt «Sigurne kuće», skloništa za žene i djecu izložene obiteljskom nasilju u okviru specijaliziranog udomiteljstva, a taj je model kao jedinstven u Hrvatskoj promoviran i na državnom nivou. Tijekom godina je osobnim angažmanom pomogla da se riješi niz slučajeva dugogodišnjeg nasilja u obitelji te su mnoge žene i djeca smještena u skloništa i time su spriječene mnoge obiteljske tragedije.
Proteklih godina je inicirala rješavanje problema i statusa žena mučenih i silovanih tijekom Domovinskog rata što je uputila svim relevantnim institucijama u RH, u kojima je njezina inicijativa razmatrana te je dobila podršku. Nakon toga je uslijedila priprema Zakona, kojim se regulira status i obeštećenje zlostavljanih žena u Domovinskom ratu.
Dobitnica je Zlatne plakete «Svetoga Jurja» kao posebno istaknuta u svojoj radnoj i životnoj sredini, gdje uživa ugled kao svestrana, plemenita,vrijedna i čestita osoba i to za izuzetna postignuća i ostvarenja na području društvenih djelatnosti, humanitarnih aktivnosti, sporta, medija, kulture i turizma.
Također je dobitnica Nagrade Koprivničko-križevačke županije za promicanje ljudskih prava “Mara Matočec” za najviše uspjehe u radu i osobite zasluge na području promicanja ljudskih prava.
U svestranom angažmanu, društvenom i političkom djelovanju, uvijek posebno ističe zavičajnu pripadnost, naglašavajući svoje Podravinu, Prigorje, Đurđevac i Dravu kao životno nadahnuće. S ponosom ističe da je Podravka po rođenju i opredjeljenju, a Prigorka porijeklom pa i živi doslovce na području cijele županije. Posebno se ističe u njegovanju kulturne baštine, tradicije i đurđevačkog izričaja kroz protekla tri i pol desetljeća, prenoseći ljubav i iskustvo na svoju djecu i na mlade naraštaje.